Janne Andersson efter Uefas hbtq-beslut: ”Bedrövligt och sorgligt”

Uefa stoppar en manifestation i München för hbtq-rättigheter. Det får det svenska landslaget att reagera.
– Det är bedrövligt och sorgligt att vi 2021 ska behöva prata om det här, säger förbundskapten Janne Andersson.
– Det är en fullständig självklarhet att varje människa ska få bestämma själv vem man vill älska, säger lagkapten Sebastian Larsson.

ANNONS

När Tysklands lagkapten Manuel Neuer spelade med regnbågsbindel på armen startade Uefa en utredning och när Tyskland tar emot Ungern på onsdagskvällen ville man färga Allianz arena i München i regnbågens färger i protest mot anti-hbtq-lagstiftning i Ungern – det satte Uefa stopp mot.

"Uefa är en politiskt och religiöst neutral organisation. Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den Ungerska regeringen – måste vi avslå den", skrev Uefa i ett uttalande på tisdagen.

LÄS MER:Uefa vill stoppa Pridemanifestation i München

Uefas och Ungerns agerande i hbtq-frågor får Sveriges förbundskapten att ryta ifrån.

ANNONS

– Det är bedrövligt och sorgligt att vi 2021 ska behöva prata om att man som människa inte ska få älska och leva med vem man vill. Att man lagstiftar mot detta, det är jättekonstigt, säger han på landslagets pressträff på tisdagen.

Han fortsätter:

– Där är jag väldigt klar över vad jag tycker, jag har själv gått pridetåget flera gånger, och jag tycker att det är en fullständig självklarhet att man ska få älska vem man vill. Jag tycker det är bedrövligt att vi överhuvudtaget ska behöva prata om grundfrågan-

Om Sverige slutar trea i gruppen kan man få spela åttondelsfinal i Budapest, Ungern. På pressträffen fick Janne Andersson frågan om det finns en oro i att spela i landet.

– Nej inte oro. Om man nu har bestämt så här, att det ska spelas matcher där, så får vi gilla läget. Grundfrågan är som sagt att det är tråkigt att 2021 sitta och prata om sånt här, säger förbundskaptenen.

Sebastian Larsson: ”Fullständig självklarhet”

I München kommer man i staden manifestera för hbtq-rättigheter även om arenan inte färgas. Någon svensk manifestation vid en eventuell match i Budapest är inte planerad.

– Som jag vet har spelarna inte resonerat konkret på det sättet. Jag tycker att det är svårt att värdera när man ska manifestera och när man inte ska. Men sakfrågan är självklar för mig och för oss i laget.

ANNONS

Sveriges lagkapten Sebastian Larsson fyller i:

– Det är inget som vi har diskuterat i laget. Sedan är det bara att instämma med det som Janne sa, att det är en fullständig självklarhet att varje människa själv ska få bestämma själv vem man vill älska och leva med. Grundinställningen där är att det är en självklarhet, men någon djupare diskussion är inget vi spelare gått in på nu Men det är klart att vi pratar om detta, vi följer ju vad som händer, säger han.

På onsdagskvällen avgörs Sveriges grupp E när Sverige möter Polen och Spanien möter Slovakien. Sverige kan inför matcherna sluta på första, andra eller tredje plats i gruppen och blir man trea kan det vänta match i Budapest på söndag mot Nederländerna.

LÄS MER:Länderna Sverige kan ställas mot i åttondelsfinalen

ANNONS