Uefa vill stoppa Pridemanifestation i München

Uefa stoppar München från att färga Allianz Arena i regnbågens färger när Tyskland möter Ungern imorgon. Stadens svar?
– Vi ska täcka staden i regnbågens färger, säger borgmästaren Dieter Reiter.

ANNONS
|

Tyskland har tidigare hamnat under Uefas lupp under fotbolls-EM. Det började med att lagkapten Manuel Neuer bar en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Uefa utredde då detta för att se om det bröt mot organisationens regler. Anledningen är att man inte tillåter några politiska budskap under mästerskapet.

LÄS MER:Länderna Sverige kan ställas mot i åttondelsfinalen

Detta fick bland annat Christian Rudolph, som sitter med i styrelsen för det tyska förbundet för homosexuella, att rasa.

– Det är ett ödesdigert tecken. Det är pridemånad och vid det viktigaste sportevenemanget den här månaden så ska regnbågsbindeln förbjudas, sa han till tyska NTV.

Efter utredningen valde Uefa att fria Tyskland.

Manuel Neuer med regnbågsfärgad bindel.
Manuel Neuer med regnbågsfärgad bindel. Bild: Lukas Barth-Tuttas

Men nu har organisationen återigen hamnat i klinch med Tyskland. Denna gången är det planer från stadsfullmäktige i München som man valt att stoppa.

ANNONS

Uefa stoppar pridemanifestation

Imorgon ska Tyskland möta Ungern på Allianz Arena i München och stadens planer var att lysa upp arenan i regnbågens färger. Detta för att visa solidaritet gentemot hbtq-personer i Ungern.

Det hela grundar sig i att Ungerns parlament godkände en lag som förbjuder spridning av information som på något sätt han främja homosexualitet bland unga förra veckan.

Chelseastjärnan Pernille Harder reagerade kraftigt efter beskedet.

”Förkrossad över att se att det ungerska parlamentet antog en ny anti hbtq-lagstiftning den här vecka som kriminaliserar utbildning och reklam för Hbtq-innehåll till unga människor. Vi, hbtq-rörelsen, är människor. Vi förtjänar rätten att behandlas som alla andra”, skrev hon på Twitter.

LÄS MER:Uefa tänker inte flytta semifinalerna

Men Münchens planer sätter alltså Uefa stopp för. Arenan får inte lysa i regnbågens färger.

"Uefa är en politiskt och religiöst neutral organisation. Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den Ungerska regeringen – måste vi avslå den", skriver Uefa i ett uttalande.

Beslutet välkomnas varmt av Ungerns utrikesministern Peter Szijjarto.

”Tack Gud för att det inom europeisk toppfotboll fortfarande finns ett sunt förnuft, och att man inte spelar med i denna politiska provokation. Uefa tog rätt beslut”, säger han enligt The Telegraph.

ANNONS

Gary Lineker: ”Skit i dem”

Men, det finns många som reagerar negativt över beskedet. Bland annat fotbollslegendaren Gary Lineker, numer programledare för BBC:s fotbollssändningar, som inte tycker att München ska lyssna på organisationen.

”Skit i dem, gör det ändå", skriver han på Twitter.

LÄS MER:Sverige klart för åttondelsfinal i EM

Precis som Gary Lineker uppmanat så verkar Münchens borgmästare, Dieter Reiter, skita i vad Uefa säger.

– Vi ska täcka staden i regnbågens färger, säger han enligt AFP.

ANNONS