Häckens klubbchef Marcus Jodin hoppas på fortsatt stöd från näringslivet i Göteborg.
Häckens klubbchef Marcus Jodin hoppas på fortsatt stöd från näringslivet i Göteborg. Bild: CARL SANDIN

Häcken hoppas på stöd från näringslivet vid övertagande av Göteborg FC

Går förslaget om ett övertagande igenom övertar BK Häcken kostnaderna för Göteborg FC. 2019 landade de på 13,3 miljoner kronor. Hur det blir med intäkterna är mer osäkert.
– Det blir vårt uppdrag att jobba med den frågan, säger klubbchefen Marcus Jodin.

ANNONS
|

I onsdags presenterade BK Häcken och Göteborg FC ett gemensamt förslag om att BK Häcken övertar Göteborg FC:s verksamhet och plats i damallsvenskan.

Frågan ska behandlas av föreningarnas medlemmar på ett extra årsmöte för BK Häcken 27 januari och ett ordinarie årsmöte för Göteborg FC 28 januari.

LÄS MER: Peter Bronsman dödshotad efter turbulensen i GFC

Säger de båda föreningarnas medlemmar ja till förslaget övertar BK Häcken Göteborgs FC:s organisationsnummer och därmed driften av verksamheten.

– Det blir en del av vår verksamhet. Rent organisatoriskt blir den enklaste förklaringen att det blir som ett dotterbolag eller rättare sagt dotterförening. Allt kontrolleras av våra medlemmar. Det hanteras på vårt vanliga sätt, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin.

ANNONS

BK Häcken 2019

Omsättning: 189,19 miljoner kronor

Vinst: 395 000 kronor

Eget kapital: 71,48 miljoner kronor

Göteborg FC 2019

Omsättning: 13,36 miljoner kronor

Vinst: 88 589 kronor

Eget kapital: 1 667 564 kronor.

Vill se samma sponsorer i Häcken

Merparten av Göteborg FC:s intäkter är sponsorintäkter. Enligt GP:s bedömning rör det som om cirka tolv miljoner kronor för räkenskapsåret 2019, där ordföranden och huvudsponsorn Peter Bronsman och hans företag Koppabergs Bryggeri står för över hälften.

Ingår dessa sponsorintäkter i Häckens eventuella övertagande? Frågan går till klubbchef Marcus Jodin.

LÄS MER: Julia Roddar uppges vara på väg bort från Göteborg FC

– – Det är för tidigt att säga – att det är så enkelt. Dels är det ett övertagande av organisationsnummer där tecknade avtal gäller. Sedan finns det alltid klausuler. Vår förhoppning är att näringslivet ska vilja stötta lagen även framgent., säger Häckens klubbchef Marcus Jodin.

Han utvecklar sitt resonemang.

– Jag tror att näringslivet har varit en oerhört viktig del av GFC de senaste åren. Vår förhoppning är att näringslivet ska vilja stå bakom även den fortsatta satsningen.

Långsiktig satsning på damfotboll i Häcken

Så ni kalkylerar inte med något intäktstapp?

– Nej, totalt sett ser jag inget intäktstapp. Det blir vårt uppdrag att jobba vidare med den frågan. Vi har våra befintliga partners och vårt sätt att jobba med det. Vår förhoppning är att de flesta företag ska vilja vara kvar och backa upp laget.

Ser ni några ekonomiska risker?

ANNONS

– Man behöver göra det, för att hitta balans i det. Inget är riskfritt. Framför allt inte övertagande av verksamheter. Vi bedömer i det läget som är nu att möjligheterna är större än de risker vi ser.

Är ni beredda att ta förluster?

– Ja, alltså vi går in i det här med allt vad det innebär. Vi ser långsiktigt på det här. Det är precis som i vår övriga verksamhet. Man ska ha en ekonomi i balans i alla våra delar.

Ett av huvudskälen till Göteborgs FC:s plötsliga ambition att integrera föreningens verksamhet i en större förening var insikten om att avståndet till de främsta klubbarna i Europa på kort tid har ökat – och att det bedöms bli enklare att hålla jämna steg med Europas största klubbar som exempelvis BK Häcken.

Namnet i framtiden blir BK Häcken

Det kräver en budget som motsvarar konkurrenternas. Hur ser den ut för 2021?

LÄS MER: Bedömningen: IFK Göteborgs akademi bättre än BK Häckens

– Det är en typisk fråga vi inte kan förekomma medlemsbeslutet med. Blir det en budget för 2021 får vi sätta den på vårt sätt att bedriva verksamhet, säger Marcus Jodin.

Målet är fortsatt att hänga med i Europatoppen där det satsas friskt. Vad kommer det kosta att driva denna förening om tre år?

ANNONS

– Jag tror att du förstår att den frågan är omöjlig att svara på i dagsläget. Det vi kan konstatera är att utvecklingen går väldigt fort. Många storklubbar har valt att investera i damlag, det gör att ekonomin förflyttas väldigt snabbt. Även om kostnaderna kommer att öka kommer även intäkterna att öka, från förbund, från Uefa och sponsorpengarna. Någonstans hänger det ihop i en symbios. Just nu är damallsvenskan en högt rankad liga. Ambitionen från förbundet och EFD att hålla höjd i det. Sverige har en stark position.

Och om tio år?

– Det är alltid svårt att spå i framtiden. Definitivt tror jag att vi kommer att se en snabb utveckling.

LÄS MER: Häcken bjuder in medlemmarna till samtal

ANNONS