Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson, båda M på sin hastiga presskonferens om 75 miljarder kronor till Ukraina.
Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson, båda M på sin hastiga presskonferens om 75 miljarder kronor till Ukraina. Bild: Pontus Lundahl/TT

KD-ilskan: Kristersson rundade Busch

Moderaterna höll en spontant hopdragen pressträff om ett enormt stödpaket till Ukraina – utan att säga till sina Tidö-kollegor först.
Detta trots att man sedan innan kommit överens om att endast kommunicera via ett gemensamt pressmeddelande.
– Vi har framfört till M att det inte var okej, säger en KD-källa med insyn.

ANNONS

Kalla Faktas avslöjande om Sverigedemokraternas trollfabrik har skakat om Tidö-regeringen. Och även om det svingas en del mot Sverigedemokraterna från olika politiska företrädare, finns det i nuläget inget intresse i partierna att riva upp samarbetet.

I onsdags hölls en sedan länge planerad partiledardebatt inför EU-valet i riksdagen. Samma morgon kom det ett pressmeddelande från regeringen i vilket det meddelades att man tillsammans med SD kommit överens om att donera 75 miljarder kronor i form av stöd till Ukraina under en treårsperiod. Hittills har Sverige donerat stöd till ett värde om sammanlagt 37 miljarder kronor. Det nya stödet ses därför som både historiskt och mycket viktigt, enligt samtliga partier i Sveriges riksdag.

ANNONS

L ville inte stå bredvid SD

I vanliga fall brukar regeringen göra stor sak av stödet till Ukraina och kalla till presskonferens i regeringskansliet med företrädare för alla de fyra Tidö-partierna.

Men inför onsdagens besked fick Tidöpartierna prata ihop sig. Enligt uppgifter till GP ville Liberalerna ogärna förekomma på en pressträff tillsammans med Sverigedemokraterna. Enligt personer som GP talat med handlade det om att man var arg och besviken efter avslöjandet om SD:s trollfabrik. Men andra med insyn säger att det var för att undvika frågor i grupp från journalister om just SD:s anonyma konton.

Kristdemokraterna ville gärna ha en gemensam pressträff.

Till slut landade de i att skicka ut ett gemensamt pressmeddelande, skippa den sedvanliga pressträffen och försöka prata om det historiska stödet på EU-valsdebatten i stället.

Men oppositionen, främst Socialdemokraterna och Centerpartiet, ville helst prata om SD:s kommunikationsavdelning och ämnet präglade i princip hela debatten.

Mitt under den pågående debatten lämnade plötsligt statsminister Ulf Kristersson kammaren tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson. Vice statsminister Ebba Busch (KD), som satt bredvid Kristersson under debatten, följde inte med.

Statsminister Ulf Kristersson (M), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) under partiledardebatt med anledning av val till Europaparlamentet. Debatten handlade dock mest om SD:s trollfabrik.
Statsminister Ulf Kristersson (M), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) under partiledardebatt med anledning av val till Europaparlamentet. Debatten handlade dock mest om SD:s trollfabrik. Bild: Pontus Lundahl/TT

KD: Inte okej

Med kort varsel slussades alla journalisterna in i pressrummet och där de två statsråden berättade om stödpaketet till Ukraina i tio minuter. Därefter svarade Kristersson och Svantesson på frågor om SD:s anonyma konton innan presskonferensen avslutas.

ANNONS

Enligt uppgifter till GP var detta inte förankrat hos de andra partierna. Och flera i KD tycker nu att det ”inte är okej”.

– Vi tycker att man borde haft en gemensam presskonferens från första början. Nu gjorde Moderaterna det här helt själva. Vi har framfört till dem att det inte var okej.

Flera i partiet tycker att frågan om Ukraina och stödpaketet var för viktig för att hanteras så pass ovarsamt.

– Det här är viktigt både för Ukraina och viktigt globalt. Det är ett stor signalvärde i det, resonerar en i KD.

För Liberalernas del var det lugnt att Moderaterna tog på sig ledarmössan till stödpaketet. Förra veckan krävde flera L-toppar, bland andra Luf-ordförande Erik Berg och Jan Jönsson i Stockholm, straff och konsekvenser för SD om de inte upphör med trollfabriken.

Ett sådant här klassiskt uppställ ville Liberalerna inte ha i onsdags.
Ett sådant här klassiskt uppställ ville Liberalerna inte ha i onsdags. Bild: Fredrik Sandberg/TT

L: Vi ska ligga lågt om trollfabriker

När det senare stod klart att SD inte tänker göra detta, fattades ett gemensamt beslut i Liberalernas styrelse att ligga lågt med den typen av utspel och kritik – för att inte stjäla fokus från den pågående valrörelsen.

– Alla förstår att vi behöver fokusera på EU-frågor just nu, säger en person med insyn och menar att Sverigedemokraternas agerande smutsar ner Liberalerna.

ANNONS

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli Björkman säger att SD:s ingång är att ”gemensam politik ska kommuniceras gemensamt så långt som detta är möjligt”.

– Det lät sig inte göras i onsdags, av flera skäl. För vår del på grund av schemat, andra kan jag inte tala för.

GP har sökt Moderaterna för en kommentar.

LÄS MER:Ulf Kristersson (M): ”Jag kan inte ta ansvar för SD”

LÄS MER:Partiledarna möts i debatt – bara veckor kvar till valet

LÄS MER:L vill ha uppförandekod i valet – SD vägrar skriva under

ANNONS