L vill ha uppförandekod i valet – SD vägrar skriva under

Liberalerna vill att alla riksdagspartier skriver under en uppförandekod som bland annat förbjuder användande av anonyma konton nu under valrörelsen.
Detta föreslogs på ett möte med partisekreterarna – men SD tackade nej.
– I så fall får vi ta fram en svensk uppförandekod med saker som partierna är överens om, säger Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för SD.

ANNONS
|

På måndagsförmiddagen samlades alla riksdagspartiernas partisekreterare för ett möte i Moderaternas kansli i riksdagen. Mötet handlade om Kalla Faktas avslöjande om att SD använder sig av anonyma konton.

Under mötet föreslog Liberalernas Jakob Olofsgård att samtliga närvarande skulle skriva under ett dokument, en uppförandekod som ska gälla under valrörelsen. Uppförandekoden kommer från EU-parlamentet och har redan undertecknats av partigrupperna i parlamentet. Men det svenska partisekreterarmötet lämnade Liberalerna utan några underskrifter.

Centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund säger att hon kan tänka sig att skriva under men säger att en eventuell underskrift från SD skulle vara ”vatten värd”.

– Det lades ett papper på sittande möte och jag ställde frågan till Liberalerna huruvida de litar på Sverigedemokraterna om de skriver under det här och den frågan fick jag inget svar på, säger hon.

ANNONS

Den frågan hann dock bli inaktuell i direkt anslutning till mötet då Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson förklarade att det inte kommer att bli någon underskrift från SD.

– Det är inte EU vi ska vända oss mot i första hand om vi ska diskutera hur en valrörelse ska se ut i Sverige. Utan i så fall får vi ta fram en svensk uppförandekod med saker som partierna är överens om. Jag tror att det är bra om riksdagspartierna kommer överens om sådana här spelregler utan externa parter.

Detta hinns dock inte med före valet den nionde juni, enligt SD. De har också varit tydliga med att de kommer att fortsätta arbeta med anonyma konton på samma sätt som tidigare.

Liberalernas Jakob Olofsgård önskar att SD ska omvärdera denna ståndpunkt och skriva under uppförandekoden. Han är väldigt försiktig med att vare sig svara ja eller nej på frågan om huruvida han litar på SD.

Här är pappret med uppförandekod som Liberalerna ville få underskriven.
Här är pappret med uppförandekod som Liberalerna ville få underskriven. Bild: Alexandra Carlsson Tenitskaja

– Vi är tydliga med att vi är beredda att gå fram lagstiftningsvägen för att förbjuda anonyma konton, blir svaret när GP frågar.

Socialdemokraternas Tobias Baudin var mycket missnöjd efter mötet och sa att det var mer som ett samtal där han inte fick några svar. Han kräver att Ulf Kristersson nu kliver fram.

ANNONS

– Är det inte dags att sammankalla säkerhetspolitiska rådet? Ulf Kristersson måste svara på när han fick veta att dessa konton existerar. Vi har mycket frågor men bara Kristersson kan svara, säger han.

LÄS MER:SD ber om ursäkt – men fortsätter med anonyma konton

LÄS MER:Ygeman (S): Stäng av alla SD-tjänstemän på regeringskansliet

LÄS MER:Efter granskningen: SD anmäler Kalla fakta

ANNONS