Socialdemokraternas socialförsäkringspolitiska talesperson Anders Ygeman.
Socialdemokraternas socialförsäkringspolitiska talesperson Anders Ygeman. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ygeman (S): Stäng av alla SD-tjänstemän på regeringskansliet

Anders Ygeman (S) vill att de sju SD-tjänstemän som arbetar på statsrådsberedningens samordningskansli stängs av omedelbart, efter Kalla Faktas avslöjande om SD:s trollfabrik.
– Mycket tyder på att Kalla faktas avslöjande bara är toppen av ett isberg, säger han.

ANNONS
|

Efter det stora avslöjandet från Kalla Fakta, om Sverigedemokraternas trollfabrik och de anonyma konton i olika sociala medier som partiet förfogar över och använder, vill Anders Ygeman se fler åtgärder.

På en presskonferens på lördagen påpekade Anders Ygeman att det fortfarande är oklart hur omfattande SD:s verksamhet med anonyma konton varit.

– Ulf Kristersson måste lägga alla kort på bordet: finns det fler trollkonton? sade han på pressträffen.

Vill ha offentlig utredning

Därför vill Socialdemokraterna att frågan om trollfabrikerna utreds. Under tiden som utredningen pågår bör de sju SD-knutna tjänstemän som finns på statsrådsberedningens samordningskansli stängas av.

– Åtminstone en av de här sju har arbetat på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Vilken koppling finns mellan dessa tjänstemän och trollkontona? Vilken kommunikation har skett mellan statsrådsberedning och SD:s trollfabrik? frågade sig S-toppen.

ANNONS

Socialdemokraterna har tidigare meddelat att de vill att tjänstemännen ska säkerhetsprövas på nytt. I väntan på det bör de stängas av. Dessutom vill Anders Ygeman se en oberoende utredning av eventuella kopplingar mellan trollfabriken och tjänstemännen, där mejl och andra handlingar blir offentliga.

– Samtliga mejl, sms och sociala medier-korrespondens som har förekommit mellan tjänstemän på statsrådsberedningen, departementen, Sverigedemokraterna och Riks måste granskas offentligt. Vad har dessa personer gjort? Har de varit inblandande i verksamheten att vilseleda väljarna med hat och hot?

Välkomnar L-förslag

Anders Ygeman menade också att det måste undersökas om det finns kopplingar mellan trollfabriken, via SD-tjänstemännen, till ministrar från M, L och KD.

– Vilka kopplingar finns mellan Regeringskansliet och dessa trollkonton? Statsministern måste offentliggöra vilka statsråd, statssekreterare, pressekreterare, politiskt sakkunniga och övriga anställda som har berörts eller som har haft kännedom om den här verksamheten.

Under fredagen gick Liberalernas partiledare Johan Pehrson ut och krävde att partier förbjuds att ha anonyma konton som sprider politiska budskap. Anders Ygeman öppnade för att det kan vara en god idé.

– I grunden tycker jag att det är ett bra förslag. Men nackdelen är att det kan ligga år bort och inte kommer åt problemet här och nu.

LÄS MER:Interna ordern i SD: Så ska ni prata om trollfabriken

LÄS MER:Viktor Klemmings humorklipp spreds av SD:s trollfabrik – banken bröt samarbetet

LÄS MER:Liberalerna vill förbjuda partier att driva anonyma konton

ANNONS