Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker inte att det är hans ansvar att kommentera Sverigedemokraternas kommunikation.
Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker inte att det är hans ansvar att kommentera Sverigedemokraternas kommunikation. Bild: Nils Petter Nilsson

Ulf Kristersson (M): ”Jag kan inte ta ansvar för SD”

Ulf Kristersson slår ifrån sig alla frågor om vad som sker på SD:s kommunikationsavdelning – vars åtgärd efter avslöjandet om den hemliga trollfabriken bestod av utbildning och sedan firande i form av Pommac och utspring.
– Jag har ingen aning om vilka pommacvanor man har på SD:s kommunikationsavdelning. Jag har viktigare saker att syssla med, säger han.

ANNONS
|

Under onsdagens sedan länge planerade debatt i riksdagen skulle partiledarna debattera EU-valet. Men det stundande valet hamnade i skymundan då flera partier i kammaren pressade Ulf Kristersson om Sverigedemokraternas trollfabrik och anonyma konton.

Mitt under debatten lämnade Ulf Kristersson kammaren för att svara på medias frågor.

Till presskonferensen anlände Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson. Det delades ut papper om ett stödpaket till Ukraina om 75 miljarder kronor under en treårsperiod som aviserades tidigare under morgonen. De båda politikerna inledde med att prata om det i nästan 10 minuter.

Debatten i riksdagen avbröts en liten stund då S-ledaren Magdalena Andersson sa att det var svårt att prata eftersom att vissa väsnades. De som väsnades var statsminister Ulf Kristersson och vice statsminister Ebba Busch (KD) som diskuterade talepunkter. På sin pressträff medgav Kristersson att de borde ha viskat och sa att Ebba Busch framfört en ursäkt.
Debatten i riksdagen avbröts en liten stund då S-ledaren Magdalena Andersson sa att det var svårt att prata eftersom att vissa väsnades. De som väsnades var statsminister Ulf Kristersson och vice statsminister Ebba Busch (KD) som diskuterade talepunkter. På sin pressträff medgav Kristersson att de borde ha viskat och sa att Ebba Busch framfört en ursäkt. Bild: Nils Petter Nilsson

När Ulf Kristersson efteråt fick frågor om SD:s trollfabrik och anonyma konton var budskapet följande: Kristersson kan inte kommentera eller ansvara för vad som sker på SD:s kommunikationsavdelning.

ANNONS

– Andra partier får ta ansvar för sig. Helt legitima frågor ställs till dem, och dessa får de besvara. Jag kan inte ta ansvar för dem. Jag har ansvar för att bära regeringens politik framåt, säger Ulf Kristersson.

Finnansminister Elisabeth Svantesson och statsminister Ulf Kristersson, båda (M), på väg till den hastigt inbokade pressträffen utanför kammaren.
Finnansminister Elisabeth Svantesson och statsminister Ulf Kristersson, båda (M), på väg till den hastigt inbokade pressträffen utanför kammaren. Bild: Nils Petter Nilsson

Efter Kalla Faktas avslöjande har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hållit ett tal och kallat det hela för en påverkansoperation orkestrerad av det ”vänsterliberala etablissemanget”.

Partiet har aviserat att de tänker fortsätta ha anonyma konton. Flera av inläggen som spridits hånade partier inom Tidösamarbetet, alltså L, KD och M. För detta har Sverigedemokraterna bett om ursäkt och skickat två anställda på kommunikationsavdelningen på en utbildning i Tidöavtalets paragraf om att man ska tala respektfullt om varandras centrala företrädare.

Denna avslutade utbildning firades med Pommac och ett ”utspring” för de två anställda. De ska ha fått studentskyltar med bilder från Kalla Faktas granskning.

På frågan om huruvida Ulf Kristersson tycker att SD verkar ta det hela på allvar och om han upplever att partiet genom sitt agerande hånar de andra Tidöpartierna svarar han:

– Med all respekt, jag har ingen aning om vilka pommacvanor man har på SD:s kommunikationsavdelning. Jag har viktigare saker att syssla med.

Åkesson om journalister: ”Klägg”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson började dagen med att på väg in till debatten i kammaren kalla Sveriges journalister för klägg och påstå att de skulle gå på middagar med politiker.

ANNONS
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tänker inte sluta med anonyma konton. Han kallar granskningen av hans parti och efterspelet för en påverkansoperation och kallar journalister för klägg.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tänker inte sluta med anonyma konton. Han kallar granskningen av hans parti och efterspelet för en påverkansoperation och kallar journalister för klägg. Bild: Nils Petter Nilsson

Ulf Kristersson säger att han aldrig skulle så tvivel om journalistikens legitimitet i Sverige och att ”det är dåligt” att göra det.

– Jag tycker mycket illa om det tonläge som präglar debatten och i det här läget är det mycket berättigad kritik mot Sverigedemokraterna. Andra partier har också sagt dumheter och ibland bett om ursäkt för det. Jag tycker vi ska sansa oss, säger Ulf Kristersson.

När GP ställer frågan till Jimmie Åkesson vad som menades med klägguttalandet, utvecklar han gärna.

– Sverige är ett väldigt litet land, där vi har ett klägg bestående av politiker i gamla partier, journalister som ägnar sig åt ren aktivism och försöker påverka utfallet i det kommande valet.

Regeringens tre ledare, Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Johan Pehrson (KD).
Regeringens tre ledare, Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Johan Pehrson (KD). Bild: Nils Petter Nilsson

Vice statsminister Ebba Busch upprördes under debatten i kammaren av att SD:s trollfabrik fick ta alldeles för stort utrymme. Hon säger att hon ”som en markering” strök sig i en replik mot Magdalena Andersson, för att hon tyckte att S-ledaren hade fel fokus.

– Folket förtjänar en vettig EU-debatt och den borde också ha handlat om Ukraina. Vi har lagt fram ett historiskt stödpaket. Det är också ganska unikt att Sverige nu tar på sig ledartröjan för att ge medel för flera år framåt.

ANNONS

Om det rör sig om ett historiskt stödpaket, varför hade ni inte en vanlig presskonferens i regeringskansliet om det som ni brukar ha i dessa sammanhang?

– Vi förutsatte att det skulle bli anledning att debattera detta i kammaren idag.

LÄS MER:Ygeman (S): Stäng av alla SD-tjänstemän på regeringskansliet

LÄS MER:Det här är innehållet på SD:s anonyma konton

LÄS MER:Liberalerna vill förbjuda partier att driva anonyma konton

ANNONS