Partiledarna möts i debatt – bara veckor kvar till valet

På onsdagen klockan 09 är det partiledardebatt i riksdagen. Ämnet för debatten är det stundande EU-valet den 9 juni. Följ GP:s direktrapportering här.

ANNONS
|

På onsdagen öppnade förtidsröstningen inför EU-valet den 9 juni. Samma dag ska partiledarna mötas för debatt i riksdagen med anledning av det stundande valet. Följ GP:s rapportering från och med klockan 08.30.

Under den senaste veckan har Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas trollfabrik skakat om politiken. Inte minst sedan SD gjort klart att partiet kommer att fortsätta med anonyma konton eller ändra sina metoder.

Mycket pekar på att avslöjandet också kommer att tas upp under debatten.

På vägen in till plenisalen dök flera av partiledaren upp och mötte det samlade pressuppbådet, men inte statsminister Ulf Kristersson som smög in bakvägen.
På vägen in till plenisalen dök flera av partiledaren upp och mötte det samlade pressuppbådet, men inte statsminister Ulf Kristersson som smög in bakvägen. Bild: Nils Petter Nilsson

Kristersson smög in

På vägen in till plenisalen dök flera av partiledaren upp och mötte det samlade pressuppbådet, men inte statsminister Ulf Kristersson som smög in bakvägen.

ANNONS

Under den senaste tiden har Kristersson legat lågt med anledning av avslöjandet om Sverigedemokraternas så kallade trollfabrik. I stället är det Moderaternas partisekreterare Karin Enström som fått hantera frågor gällande avslöjandet.

På väg in till debatten sade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att hon kommer att kräva svar från Kristersson angående SD:s så kallade trollfabrik.

– Jag kommer ta upp det faktum att vi har haft en enorm skandal i Sverige som har rullats ut de senaste veckorna och att statsministern måste nu svara på legitima frågor.

– Han kom ju ut först och sa att det här var farligt. Nu måste han ju svara på, vad får det för konsekvenser?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på väg in till dagens debatt.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på väg in till dagens debatt. Bild: Nils Petter Nilsson

Åkesson tonar ner avslöjande

SD-ledaren Jimmie Åkesson tonar ner Kalla faktas avslöjande om att partiet driver en så kallad trollfabrik.

– Jag vet inte vilka anonyma konton vi pratar om, men det huvudsakliga argumentet är ju att vi på olika plattformar, inte minst TikTok, har haft svårt att verka på något annat sätt, säger han.

Han påstår att den "vänsterliberala mediekåren, politiker och andra aktivister" försöker slå split inom regeringssamarbetet.

Tror du att media och vissa partier samarbetar mot Sverige?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror helt enkelt att man tycker likadant. Man har samma värdegrund, samma kompisar och går på samma restauranger. Man är ett klägg, helt enkelt, som samverkar ideologiskt på olika sätt.

ANNONS

LÄS MER:SD-medarbetare tillbaka – utbildning klar

LÄS MER:Daniel Andersson infiltrerade Sverigedemokraterna

LÄS MER:Avslöjandet om SD:s trollfabrik: Detta har hänt

ANNONS