Frågan som Antons mamma ställde sig: "Har jag rätt att sörja?"

Efter att ha huggit sina offer sköts han till döds av polisen. I media benämns Anton Lundin Pettersson som mördare och när hans mamma fick höra vad sonen gjort kom en fråga: – Har jag rätt att sörja? Detta framkommer i Åsa Erlandssons bok om hatbrottet på skolan Kronan i Trollhättan - en av de blodigaste skolattackerna någonsin i Sverige.

ANNONS
|

Anton Lundin Petterssons förberedelser startade drygt två veckor innan dådet på Kronan.

Detta när han fick veta att han inte skulle få fast jobb på det industriföretag där han hade praktik.

Han köpte ett svärd, svart rock och tysk militärhjälm samt valde ut den musik - Dragula av Rob Zombie - som skulle strömma ur hans hörlurar när han patrullerade runt i skolkorridorerna i jakt efter sina offer. Dessutom försäkrade han sig om att eleverna på Kronan inte hade höstlov när han planerade sin attack - den 22 oktober 2015.

LÄS MER: Hyllar sin döde bror med musik

LÄS MER:Nära att dö i skolattacken - nu tar Wahed fight för livet

ANNONS

Dröjde sig klar vid dörren

Helgen innan dådet besökte Anton Lundin Pettersson sina föräldrar. I "Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan”, en bok om Kronandådet som Åsa Erlandsson skrivit, kommer det fram att föräldrarna tyckte att de hade en vanlig och trevlig helg tillsammans.

Och den 21 oktober, dagen innan attacken, besökte Lundin Pettersson den som kanske stod honom närmast - sin bror. För första gången har Anton Lundin Petterssons bror valt att prata med en journalist om dådet. För Åsa Erlandsson berättade han att han i efterhand tänkt på att hans yngre bror dröjde sig kvar lite vid ytterdörren när han skulle åka hem.

LÄS MER:Trollhätteläraren begravs - skolan håller stängt

"Det är lika bra"

Dagen efter spreds nyheten om att en maskerad och beväpnad man tagit sin in på skolan Kronan och huggit både elever och lärare. Gärningsmannen - Anton Lundin Pettersson - sköts sedan av polisen.

Vad familjen inte visste då var att det var deras son och bror som låg bakom en av de blodigaste skolattackerna någonsin i Sverige.

– "Det är lika bra", var Antons mammas första tanke när hon fick höra att gärningsmannen till skoldådet skjutits, vilket framkommer i Åsa Erlandssons bok.

Anton Lundin Pettersson och hans offer fördes alla till sjukhuset Näl i Trollhättan. Och under de kommande timmarna kom det fram att två av offren dött av sina skador. Inte heller Anton Lundin Petterssons liv gick att rädda.

ANNONS

Föräldrarna ringde polisen

Samtidigt spred sig uppgifterna om vem det var som låg bakom dådet. Då ringde föräldrarna själv till polisen. Polisen ville att de skulle komma till polisstationen direkt.

Åsa Erlandsson skriver i boken om vad polisen berättade för föräldrarna:

"– Anton är död

– Det är polisen som har skjutit honom

– Det är Anton som är gärningsmannen, vi är hundra procent säkra."

Mamman grät tyst och pappan hade mängder med frågor men några svar fick han inte. Och i kommande förhör fortsatte frågorna komma. De handlade om vad de hade missat - om de på något sätt kunde ha stoppat det som hände.

Mamman hade en annan fråga:

– Har jag rätt att sörja? Med tanke på vad det han gjort? Har jag verkligen rätt att sörja, berättar Åsa Erlandsson i boken.

Självklart var polisens svar på det.

"Ville dö som i ett tevespel"

När Åsa Erlandsson intervjuade Antons bror pratade de om varför Anton valde denna väg:

– Jag tror att han ville dö som i ett tevespel och ta på sig rollen som en krigare. Inte bara att gå och lägga sig framför tåget eller hoppa ner någonstans. Han ville vara speciell, han ville bli odödlig kanske. Det var en jäkla tur att han inte hade råd att gå med i den där pistolskytteklubben, annars kunde det ha blivit 10 eller till och med 40 döda, sa han till Åsa Erlandsson

ANNONS

Några veckor efter dådet dog det tredje offret, en lärare. Samtligas begravningar har fått stor uppmärksamhet medan Anton begravdes i största hemlighet. Hans urna finns placerad i en minneslund - på hemlig plats.

Åsa Erlandssons bok "Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan” släpps på fredag.

ANNONS