Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

Antalet fall av covid-19 ökade förra veckan med 63 procent i Västra Götaland, jämfört med veckan innan. Det är den största ökningen mellan två veckor sedan förra hösten.
– Vi får vara mer försiktiga nu, tills vi vet hur det här utvecklar sig, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS
|

Förra veckan upptäcktes 1 084 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, en ökning med drygt 63 procent jämfört med veckan innan och det högsta smittotalet på två månader. Detta trots att många fullvaccinerade inte skulle provta sig.

– Vecka 46 hade vi betydligt fler fall än vad vi hade veckorna innan. Det här är dessutom innan man gick tillbaka till den gamla provtagningsrekommendationen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, och fortsätter:

– Det är väl ändå så att mycket har talat för att vi skulle få en ökning av antalet fall. Sedan får vi se hur det kommer utvecklas, om det kommer fortsätta så här eller inte.

ANNONS

LÄS MER:Tegnell: Minskad publik kan krävas – utöver vaccinationsbevisen

Wahlberg: ”En ordentlig uppgång”

Senast en så pass stor ökning noterades mellan två veckor var i somras, men det handlade den veckan om tekniska problem som gjorde att fallen efterregistrerades på en senare vecka.

Den senaste faktiska ökningen, som var större procentuellt än nu, noterades i slutet av oktober 2020 – då den andra vågen började och antalet fall fördubblades mellan två veckor.

Är det nu den fjärde vågen kommer i gång?

– Man får inte dra för stora slutsatser på en vecka, men vi kan helt klart säga att vi såg en ordentlig uppgång förra veckan.

Ökar mycket i Göteborgsområdet

Fallen ökar i hela regionen, men framför allt i Göteborgs- och Sjuhäradsområdet.

Ökningen sker dessutom i alla åldersgrupper, även om den tydligast syns bland personer under 60 år. Särskilt ökar smittan nu på låg- och mellanstadiet, konstaterar Thomas Wahlberg.

– Många i den gruppen är inte vaccinerade, men det pågår också en extensiv smittspårning i skolmiljön som man ska vara medveten om. Det är en helt annan smittspårning i skolorna jämfört med förra året.

LÄS MER:Förskolebarn får gå med symptom – trots att FHM backar om övriga råd

Alla ska provta sig vid symptom

Thomas Wahlberg vill nu uppmärksamma allmänheten på att pandemin fortfarande pågår.

– Smittan finns i samhället och är inte borta. Nu är det jätteviktigt att man stannar hemma om man är sjuk och också provtar sig, oavsett om man är vaccinerad eller inte. På så vis kan vi smittspåra och bryta smittkedjor. Sedan tror jag också att vi återigen behöver öka medvetenheten och försiktigheten i samhället, tills vi vet hur det här utvecklar sig.

ANNONS

LÄS MER:Rickard, 49, är ett av coronafallen som inte syns i statistiken

LÄS MER:WHO: Vaccinationstvång en möjlig sista utväg

LÄS MER:FHM backar – alla med symptom ska testas igen

LÄS MER:Richard Bergström: Fjärde vaccindosen ges sannolikt till nästa höst

ANNONS