Tegnell: Minskad publik kan krävas – utöver vaccinationsbevisen

Vaccinationsbevisen kommer inte att räcka om smittspridningen ökar. Arrangörerna borde därför förbereda sig på minskad publikkapacitet framöver, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS
|

Från och med den 1 december väntas nya restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare inomhus. Det enda sättet att slippa dem är om arrangören kräver vaccinationsbevis.

Men nu varnar statsepidemiolog Anders Tegnell för att det inte kommer räcka.

– Har vi ett fortsatt lågt smittryck, som just nu, kan det räcka med vaccinationsbevis. Men erfarenheterna från många andra länder i Europa – Belgien, Österrike, Nederländerna – talar för att vaccinationsbevis inte kommer att räcka om man kommer upp i smittspridning, för att ge en säker miljö på stora sammankomster. Då kommer man behöva mer åtgärder, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinationsbevis införs vid evenemang inomhus

Borde arrangörerna vara beredda på att de inte kommer få ha fullsatta läktare?

– Ja, i det här läget vi befinner oss nu, och med vad vi ser i vår omvärld, så: Absolut, det behöver man vara beredd på. Man har redan gått åt det hållet i både Belgien, Holland, Österrike och förmodligen fler länder som jag inte kommer ihåg just nu.

Hur stor smittspridning pratar vi om för att en sådan publikrestriktion ska bli aktuell?

– Standardsvaret, att vi inte kommer peka på en viss nivå utan göra en samlad bedömning av hur det ser ut med sjukvården, och inte minst vad man har tagit för erfarenheter av just de här stora evenemangen. Om det visar sig att det blir smittspridning där eller inte.

Frölunda hoppas det är ”gulflagg”

En av de föreningar som skulle påverkas av en publikbegränsning är ishockeyklubben Frölunda.

– Det vore olyckligt för oss alla, inte bara idrotten. Det kommer drabba väldigt många sektorer av samhället. Då återgår vi till den tid vi hade restriktionerna på restauranger, idrott och kultur, säger Mats Grauers som är ordförande i SHL-klubben.

Frölundaordföranden väntar med att analysera eventuella effekter av en sådan åtgärd.

– Blir det så får vi rätta oss efter det. Jag hoppas och tror att det här är gulflagg och att de först låter oss se vad det blir för effekt på vaccinbevisen, säger Mats Grauers.

ANNONS

Smittspridningen väntas öka

Orsaken till de nya åtgärder som införs och diskuteras är enligt Folkhälsomyndigheten den ökade smittspridningen i omvärlden. En ökning ses som trolig även i Sverige kommande veckor, menar man.

– Vi är kvar i en pandemi. Det är jätteviktigt att vi fortsätter jobba tillsammans för att vi inte ska behöva uppleva en höst som förra hösten, eller en höst som många länder i Europa nu upplever.

LÄS MER:WHO varnar för en halv miljon dödsfall i corona kommande vinter

Återinförda rekommendationer

Efter att så gott som alla restriktioner togs bort den 29 september, följde ytterligare lättnader den 1 november. Bland annat behövde fullvaccinerade inte längre testa sig vid symptom, med vissa undantag.

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man tar steg tillbaka i återöppnandet. Från och med måndag, 22 november, ska alla från sex år och uppåt återigen testa sig vid symptom på covid-19. Därutöver väntar alltså restriktioner från 1 december.

LÄS MER:FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Hemarbete kan införas igen

Samtidigt skissar Folkhälsomyndigheten på ytterligare restriktioner som kan införas om smittspridningen ökar. Det kan då bli aktuellt att återinföra rekommendationen om att arbeta hemifrån om man kan.

Dessutom kan det, enligt TT, bli aktuellt att använda vaccinationsbeviset även på restauranger, gym, museer och andra verksamheter.

– Vi vet inte hur långt bort det är, men vi hoppas att vi aldrig ska komma dit, säger Anders Tegnell.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinbevis-kravet tvingar Frölunda och Sävehof till åtgärder

LÄS MER:Göteborgs kulturinstitutioner positiva till vaccinpasset

ANNONS