Göteborgs kulturinstitutioner positiva till vaccinpasset

Från och med den 1 december föreslås krav på vaccinationsbevis på evenemang med fler än 100 deltagare inomhus. När GP ringer runt till Göteborgs kulturinstitutioner är de inte särskilt förvånade – snarare milt positiva.

ANNONS

Vid lunchtid under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de vill kräva vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som arrangeras inomhus med över 100 deltagare.

Detta bekräftades senare på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

GP har talat med några av Göteborgs kulturinstitutioner med anledning av nyheten. För Göteborgsoperan kom beskedet inte som någon överraskning.

– Vi har sedan tidigare haft inställningen att om krav på vaccinationspass skulle komma så rättar vi oss efter det för fler än 100 personer i publiken. Hur det rent praktiskt går till börja vi titta på nu, och kommer att informera publiken om, säger Karin Markhede, kommunikatör på Göteborgsoperan.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Tystnaden” på Göteborgs Stadsteater

Tror du att det kommer att påverka intäkterna?

– Det är svårt att svara på, många som besöker oss i dag är vaccinerade så förhoppningsvis ska det inte påverka så mycket. För de som har en bokad biljett men inte kan komma på grund av att de är ovaccinerade har vi generösa ombokningsregler. Vi hoppas att detta bidrar till att minska smittspridningen och att man ska känna sig trygg.

Håkan Hellström-musikalen ”Kärlek skonar ingen” på Göteborgsoperan är en av föreställningarna som påverkas av de nya reglerna.
Håkan Hellström-musikalen ”Kärlek skonar ingen” på Göteborgsoperan är en av föreställningarna som påverkas av de nya reglerna. Bild: Per Wahlberg

Inte heller Daniel Levin, vd på Pustervik, är särskilt förvånad över beskedet. Han menar att de har blivit rätt luttrade under nedstängningen.

– Om man ska införa några restriktioner var denna att föredra. Det kommer naturligtvis påverka vår verksamhet på en massa sätt, men det här är ändå bättre än att gå tillbaka till hur det var tidigare, säger han och medger att det troligtvis kommer att påverka klubbens intäkter negativt.

– Sannolikt ja, och det är något som har drabbat oss länge så inte alls bra för oss. Jag misstänker att nattklubbsverksamheten kommer att drabbas hårdast med tanke på att det är yngre som går på den.

LÄS MER:Recension: ”Kärlek skonar ingen” på Göteborgsoperan

Kommer ni kräva att få se vaccinationspass?

– Vi har inte bestämt det än, men jag kan inte se att vi väljer att ta in max hundra personer i stället för att kräva vaccinpass. Det hade inte känts bra att ta den vaccinerade majoriteten gisslan, säger Daniel Levin, vd Pustervik.

ANNONS

Kräver en hel del även av vaccinerade

Lotta Nibell, är vd på det kommunala evenemangsbolaget Got Event. Hon tycker att det är positivt med passet eftersom det innebär att det inte blir några ytterligare restriktioner. Samtidigt påpekar hon att det kommer att få konsekvenser för besökarna, även de som kan visa upp vaccinationspass.

– Det kommer bli mer tidskrävande vid insläpp vilket kräver mer dialog till besökarna.

LÄS MER:Recension Jonathan Johansson, Pustervik

Har ni någon beredskap för detta?

– Vi har en beredskap i bolaget som vi eskalerar nu. Vi jobbar med logistik, säkerhet och trygghet och detta är en dimension till att hantera, säger Lotta Nibell.

För Björn Sandmark, vd på Stadsteatern, är det självklarhet att de kommer att börja kräva intyg på vaccinering. Han menar att dagens besked är positivt med tanke på smittspridningen i Europa. Dessutom tror han att en stor del av teaterns publik redan är vaccinerade med dubbla doser.

– Vi kommer naturligtvis att upprätthålla krav på covidpass. Det är ingen svår sak utan vi får kommunicera det med vår publik. Det kan vara så att vi måste hjälpa vår publik med hur man gör för att ladda ned covidpass, men tror att vi kan lösa det på de här två veckor.

LÄS MER:GP visar julkonsert med Augustifamiljen, Mia Skäringer och Bosse Sundström

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS