Från och med den 1 december avser Folkhälsomyndigheten och regeringen att införa nya restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare.
– Om vaccinationsbevis används ska begränsningarna inte gälla, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på onsdagen.
Orsaken till de nya åtgärderna är att Folkhälsomyndigheten befarar att smittspridningen av covid-19 kommer att öka kommande veckor, och man menar att risken för smitta är betydligt högre inomhus än utomhus.
Oklart hur nya restriktionerna blir
Hur restriktionerna kommer att se ut för de evenemang som inte använder sig av vaccinbevis är dock inte bestämt i nuläget.
– De begränsningar som kan komma att införas är bland annat regler om antalet personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap. Vi kommer att informera mer om detta de kommande veckorna, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
LÄS MER: FHM backar – alla med symptom ska testas igen
Enligt Folkhälsomyndighetens förslag kommer vaccinationsbevis att krävas av personer som är 18 år och äldre. Det behöver ha gått minst två veckor sedan andra dosen – och de bevis på tillfrisknande samt negativt test som finns i covidbeviset för resor kommer inte vara giltiga.
– Vi har haft rekommendation sedan tidigare att alla ska gå och vaccinera sig, oberoende av om man har haft infektionen eller inte.
Särskilda råd för ovaccinerade
Sedan restriktionerna lättades den 29 september har det funnits särskilda råd för ovaccinerade, som inneburit att de bör hålla avstånd och undvika folksamlingar.
– De har inte följts tillräckligt väl. Vi ser inom hälso- och sjukvården att vi har vård av personer som är icke-vaccinerade. Hade alla följt våra råd om att vaccinera sig, för det första, hade vi haft en lättare situation med färre som hade drabbats av svår sjukdom, säger Karin Tegmark Wisell.
Var det naivt att tro att rekommendationer för ovaccinerade skulle räcka efter 29 september?
– Vi har sett att vi har haft en väldigt stabil utveckling under en lång tid, men vi befarar nu utifrån lite olika skäl att vi kommer få en ökning. Det som har varit aktuellt utifrån den svenska strategin har varit att utfallet och effekten av åtgärderna är det viktiga, sedan anpassar vi beroende på om det behövs frivilliga rekommendationer eller mer långtgående krav.
FHM har medvetet väntat med vaccinkrav
Jämfört med flera andra länder i Europa har Sverige fram tills nu inte använt sig av vaccinationsbevis i samhället. Under hösten har dock förberedelser pågått så att en sådan åtgärd skulle kunna införas just vid större evenemang, om smittspridningen av covid-19 ökar.
Det har inte varit helt okontroversiellt med vaccinationsbevis i omvärlden. Hur ser du på de motsättningar som kan bli i Sverige?
– Det här är någonting som vi har väntat med väldigt länge, för vi ser att den viktigaste drivkraften är att individen själv ser att den personligen får en vinning av vaccinet. Det gäller för covid-19 precis som andra vacciner, säger Karin Tegmark Wisell och fortsätter:
– Men eftersom vi nu kan konstatera att vi har personer på sjukhus som har vistats i miljöer där man har utsatts för smitta, behöver vi säkra den här typen av tillställningar. Antingen genom åtgärder som begränsar risken för smitta, med avstånd och så vidare, eller att ställa krav på vaccinationsbevis.
LÄS MER: Steg för steg: Så skaffar du ett covidbevis
LÄS MER: WHO varnar för en halv miljon dödsfall i corona kommande vinter
LÄS MER: Skillnader i hur många som fått tredje dosen – Tegnell vill öka takten
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.