Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VGR går upp i stabsläge

Antalet bekräftade fall av covid-19 mer än fördubblades under förra veckan.
Totalt upptäcktes 2984 nya fall vecka 44.
Nu går Västra Götalandsregionen upp i stabsläge.

Antalet covid-19-smittade ökar i rask takt i Västra Götaland. 2984 nya fall upptäcktes under förra veckan, mer än en fördubbling jämfört med veckan innan.

– Vi har aldrig tidigare haft så skarpa råd som de som gäller nu. Vi måste tillsammans följa råden. Alla i samhället drar nytta av att samhällsspridningen minskar, och den måste göra det nu, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Västra Götalandsregionen går upp i stabsläge

119 personer vårdas för närvarande på sjukhus, varav 14 personer får intensivvård. Det innebär en ökning med 23 patienter sedan i går och noteringen är den högsta sedan den 10 juli.

Nu går Västra Götalandsregionen på nytt in i stabsläge, som de lämnade 31 augusti.

Ann Söderström, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, har beslutat att regionen återigen går upp i stabsläge.

– Vi går nu in i ett läge där alltfler behöver sjukhusvård. För många medarbetare på såväl sjukhus som vårdcentraler är det ansträngt och vi behöver samla Västra Götalandsregionens resurser mer effektivt för att stödja förvaltningarna, säger Ann Söderström.

– Det är en bekymmersam situation med den snabba ökningen och vi behöver nu börja ställa in planerad vård för att frigöra vårdplatser. Vi har bra tillgång till skyddsmateriel, läkemedel och annan utrustning, fortsätter hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.