Zelenskyj på plats i Sverige – träffade Ulf Kristersson

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anlände till statsministerns representationsbostad Harpsund under lördagen.
På en gemensam presskonferens meddelades bland annat att Sverige har tecknat en avsiktsförklaring om ett förstärkt samarbete kring vapensystem till Ukraina.

ANNONS
|

På lördagsförmiddagen meddelande Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han var på plats i Sverige och att han skulle träffa statsminister Ulf Kristersson, riksdagspartierna och kungafamiljen.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att mötet under lördagen äger rum efter inbjudan av statsminister Ulf Kristersson (M).

Under mötet i Harpsund tecknade Sverige och Ukraina en avsiktsförklaring.

– Det är ett förstärkt samarbete, produktion och utbildning kring stridsfordon 90, sade statsminister Ulf Kristersson, vid en pressträff på Harpsund.

Statsministern inledde presskonferensen med att beklaga och fördöma den senaste ryska attacken mot Tjernihiv i Ukraina under lördagsförmiddagen.

– Det är ett ett brutalt angrepp som vi fördömer, säger Kristersson.

ANNONS

I sitt anförande tar Zelenskyj också upp den ryska robotattacken 15 mil norr om Kiev.

– Det är en stor ära för mig att vara i Sverige och jag vill tacka det svenska folket, ert land och era ledare för ert stöd till Ukraina, säger Volodymyr Zelenskyj under pressträffen.

Volodymyr Zelenskyj talade om den svenska konkreta hjälpen och stridsfordonen som på sikt kan komma att byggas i Ukraina, rapporterar Bert Sundström utrikesreporter på SVT.

– Han säger också att Sveriges roll är viktig, inte bara nu, utan också när Ukraina har segrat. Där Sverige kommer att vara en viktig partner för uppbyggnaden av Ukraina efter kriget, säger Sundström.

Volodymyr Zelenskyjs signal är att samarbetet mellan Ukraina och Sverige förbättras och fördjupas under hela tiden.

– I morgon kommer jag att ha förhandlingar med andra länder som stödjer oss om att leverera den utrustning som krävs för att vi ska vinna det här kriget, sade Volodymyr Zelenskyj.

Presidentens tio punkter

På plattformen X listar Volodymyr Zelenskyj tio punkter efter hans möte med Ulf Kristersson. Där skriver han bland annat att testförsök av svenska JAS Gripen har påbörjats, där ukrainska piloter medverkar. Presidenten skriver också att Sverige stöttar Ukraina i deras ambition att gå med i EU – en process som Ukraina är redo att inleda i vår. Sverige ska även vara aktiv i återuppbyggnaden av Ukraina.

ANNONS

Sverige har gett tretton stödpaket

Riksdagen har sagt ja till att skicka mer militärt stöd till Ukraina i veckan.

Det är Sveriges trettonde stödpaket och värdet på materielen uppgår nu till 20 miljarder kronor. Värdet på stödpaketet uppgår till 3,4 miljarder kronor.

Det totala värdet på de första tolv stödpaketen är drygt 17 miljarder kronor. Den del som består av vapen och utrustning uppgår till ett värde av cirka 15,6 miljarder kronor. Det inkluderar artilleripjäsen Archer, Leopardstridsvagnar och stridsfordon 90.

De resterande 1,4 miljarder kronorna utgörs av finansiellt stöd genom fonder.

Försvarsminister Pål Jonson (M) underströk inför beslutet att det var viktigt med en snabb hantering för att Ukraina ska kunna upprätthålla de system som Sverige tidigare skänkt till landet.

– Ukrainarna har signalerat till oss att de har mycket stora behov, sade han, skriver TT.

Under dagen har presidenten också möten med talmannen, överbefälhavaren och riksdagens partiledare.

GP:s Nils Petter Nilsson på plats för att bevaka Volodymyr Zelenskyjs besök i Sverige.
GP:s Nils Petter Nilsson på plats för att bevaka Volodymyr Zelenskyjs besök i Sverige. Bild: Nils Petter Nilsson

LÄS MER:Senaste om kriget i Ukraina

LÄS MER:Kvinna gripen efter planer på att mörda Zelenskyj

LÄS MER:Reservdelar och ammunition till Ukraina i stödpaket värt miljarder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS