Reservdelar och ammunition till Ukraina i stödpaket värt miljarder

Sverige kommer att skicka ett nytt stödpaket till Ukraina, till ett värde av 3,4 miljarder kronor. Fokus ligger den här gången på ammunition och reservdelar till stridsfordon som Sverige tidigare levererat.
Samtidigt kan Sverige komma att sälja jaktrobotar till USA.

ANNONS
|

Genom det nya stödpaketet kommer Ukraina att få ammunition och reservdelar till materiel och system som ingått i tidigare svenska stödpaket. Bland annat handlar det om delar till Stridsfordon 90 och Stridsvagn 122.

– Det handlar också om transportfordon, mer specifikt lastbilar, och också om minröjningsutrustning samt ammunition till luftvärnssystem, säger Pål Jonson (M), Sveriges försvarsminister.

– Vi befinner oss i ett skede i Ukrainakriget där det är mycket viktigt att vi tillgodoser att vi har bra och säkra lösningar på de plattformar och system som antingen står i bestånd eller vi har skickat, för att ukrainarna ska nå framgång i kriget och ha långsiktiga försörjningslösningar.

ANNONS

Trettonde stödpaketet till Ukraina

Sverige har bidragit med flera olika stödpaket till Ukraina sedan Rysslands invasion i februari 2022. Tidigare har Sverige bland annat levererat skyddsutrustning, stridsvagnar och avancerade vapensystem till det totala värdet av drygt 17 miljarder kronor.

När regeringen nu presenterar nytt stöd är det trettonde stödpaketet i ordningen som Sverige skickar till Ukraina.

– Vi bör ha en förberedelse på att det kan bli ett långvarigt krig, säger Pål Jonson (M).

”Ukraina har signalerat till oss”

Det kommer enligt försvarsministern att läggas ett utskottsinitiativ i finansutskottet på onsdag gällande det nya stödpaketet. Därefter väntas ett kammarbeslut kunna fattas på torsdag innan regeringen kan verkställa beslutet på fredag.

– Vi har haft en bra och konstruktiv dialog med riksdagens partier, och det finns förutsättningar att kunna hantera stödpaketet skyndsamt. I grunden har det att göra med att Ukraina har signalerat till oss att de har mycket stora behov av nya stödpaket, framför allt när det kommer till ammunition och reservdelar.

Försäljning av jaktrobotar till USA

Utöver de nya leveranserna får regeringen ett bemyndigande från riksdagen om att under året sälja jaktrobotar till USA, som senare ska kunna skänka dem till Ukraina.

Jaktrobotarna är av typen Rb 99 (AMRAAM) och genom försäljningen kommer Sverige erbjudas att köpa modernare versioner av dem från USA, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:SKF:s fabrik i Ukraina träffad av rysk robot

LÄS MER:Ukrainska piloter kan få träna i Sverige

LÄS MER:Nytt humanitärt "sommarpaket" till Ukraina

ANNONS