Senaste om kriget i Ukraina

Tidigt under torsdagsmorgonen den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Invasionen av Ukraina har beskrivits som den mest aggressiva i Europa sedan andra världskriget. Här rapporterar GP det senaste om det pågående kriget i Ukraina.

ANNONS
|

Bakgrund: Kriget i Ukraina

I november 2021 kommer bilder som visar hur Ryssland börjat stationera ut upp emot 100 000 soldater i närheten av den ukrainska gränsen. En månad senare presenterar Ryssland ett detaljerat kravbrev för västvärlden där man bland annat kräver att försvarsalliansen Nato ska dra sig tillbaka från östra Europa och inte expandera mer österut till någon av de forna sovjetstaterna.

Kraven avvisas av väst och i stället stiger oron för en kommande rysk invasion av Ukraina. Både EU och USA inleder diplomatiska samtal med Ryssland men samtalen uppges inte leda till något.

I början av 2022 ökar spänningarna i östra Europa. Nato framhäver gång på gång att man ser en upptrappning av den ryska militära närvaron runt Ukraina och Ryssland inleder också militärövningar tillsammans med Belarus.

Även Nato skickar mer trupper till sina allierade länder i östra Europa för att kunna försvara alliansen vid ett eventuellt angrepp från Ryssland.

Västvärlden hotar också med strikta sanktioner mot Ryssland vid en eventuell invasion av Ukraina men Ryssland förnekar att man skulle ha några planer på att invadera grannlandet.

Den 22 februari erkänner Ryssland de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som sedan flera år kontrollerats av ryskstödda separatister som självständiga. Erkännandet fördöms av västvärlden som nu inför de första sanktionerna mot Ryssland.

Två dagar senare, tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari, invaderas Ukraina av Ryssland.

ANNONS