Den ukrainska säkerhetstjänsten uppger att de gripit en kvinna som misstänks för att ha bistått ryska planer på att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Den ukrainska säkerhetstjänsten uppger att de gripit en kvinna som misstänks för att ha bistått ryska planer på att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kvinna gripen efter planer på att mörda Zelenskyj

Ukrainas säkerhetstjänst uppger att de har gripit en kvinna som misstänks för att ha varit inblandad i en rysk plan att mörda den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS

Den ukrainska säkerhetstjänsten uppgav på måndagen att de gripit en kvinna som ”tagits på bar gärning” när hon försökt ge information till Ryssland, rapporterar BBC.

Enligt myndigheterna ska hon ha försökt ta reda på den ukrainska presidentens reseplaner i juli, när han planerade att besöka Mykolajiv som drabbats hårt av översvämningar.

Ukraina hävdar att Ryssland planerat ett "massivt luftangrepp mot Mykolajiv-regionen" och att den misstänkte även försökt förse dem med information om var elektroniska krigföringssystem och lager med ammunition fanns.

Agenter följde efter kvinnan

I den ukrainska säkerhetstjänstens officiella uttalande om gripandet uppger de att de haft agenter som följt efter kvinnan och att hon kört runt och tagit bilder och filmat ukrainska militäranläggningar.

ANNONS

I stället för att gripa henne vid det tillfället ska säkerhetstjänsten i stället ha valt att vidta säkerhetsåtgärder för att förhindra en attack mot den ukrainska presidenten.

Kvinnan väntas åtalas för otillåten spridning av information om vapen och truppers rörelsemönster, uppger BBC. Om hon döms kan hon få uppemot tolv år i fängelse.

Ryssland har inte kommenterat händelsen, men Ukrainas president Zelenskyj uppger att han informerats om gripandet och blivit uppdaterad om ”kampen mot förrädare”.

LÄS MER:Nytt långt fängelsestraff för Navalnyj

LÄS MER:Flera döda i rysk attack mot bostadshus

LÄS MER:Ukrainsk attack mot Krimbroar – 20 000 utan gas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS