I lördags talade Donald Trump till supportrar utanför Vita huset. Nu ska presidenten ut på vägarna för att träffa väljare och hålla kampanjmöten.
I lördags talade Donald Trump till supportrar utanför Vita huset. Nu ska presidenten ut på vägarna för att träffa väljare och hålla kampanjmöten. Bild: Alex Brandon

Trumps kampanjkassa sinar – stoppar reklam i flera delstater

Med 25 dagar kvar till valet verkar USA:s president, mångmiljardären Donald Trump, ha svårt att få kampanjpengarna att räcka. I flera delstater dras nu reklamkampanjer för den sittande presidenten tillbaka.

ANNONS
|

Pengarna, och vem som har mest, är en avgörande faktor i amerikanska val, menar Bengt Johansson, professor i journalistik vid Göteborgs Universitet.

Han har forskat kring valkampanjer, betydelsen av politiskt reklam och bland annat gästforskat i USA under Trumps tid vid makten.

– TV-reklam är otroligt viktigt och väldigt dyrt. Det kostar mycket att driva kampanj i USA. Det är ett stort land och många olika kampanjer som pågår samtidigt. Man brukar ju säga att den som har mest pengar vinner. Det är en förenkling men samtidigt ligger det något i det, säger han.

Bengt Johansson, professor i journalistik och massmediekommunikation på Göteborgs Universitet.
Bengt Johansson, professor i journalistik och massmediekommunikation på Göteborgs Universitet. Bild: Fotograf Johan Wingborg/GU

Trumpkampanjen drar tillbaka reklam

Flera amerikanska medier rapporterar nu att att Trumpkampanjen stoppat alla radio- och tv-kampanjer i Ohio, Iowa och New Hampshire. I flera andra har mängden reklam reducerats kraftigt. Det återspeglar det faktum att mångmiljardären Trump har hamnat i ett ekonomiskt underläge i jämförelse med Joe Biden. I augusti offentliggjorde kampanjerna senast vilka summor de har att röra sig med. Då hade Joe Bidens kampanj 466 miljoner dollar och Trumps kampanj 325 miljoner dollar.

ANNONS

Historiskt sett har en sittande president en fördel i och med att insamlandet av medel till kampanjen kan börja tidigt. Trump hade länge mycket mer pengar i kassan än Joe Biden. Enligt New York Times har Trump samlat in över 1,1 miljarder dollar under mandatperioden. Men minst 800 miljoner har redan spenderats.

Enligt Bengt Johansson är problemet med att dra tillbaka reklamkampanjer inte bara att det blir svårare att nå ut med sitt budskap. Det sänder samtidigt en signal.

– Det säger ju något om hur det faktiskt går med kampanjen och om man har svårt att skapa entusiasm eller hitta donatorer. Det ger en dålig image, säger han.

LÄS MER:Smittfri Trump: Vill ge er en stor fet kyss

Ständig valrörelse för Trump

Trump registrerade sig som kandidat för det här valet samma dag som han svors in som president. Sedan förra valet har Donald Trumps valrörelse egentligen aldrig tagit slut. Han har fortsatt med sina stora väljarmöten även när nästa val fortfarande låg flera år bort.

– Trumps strategi har varit att ha igång kampanjen hela valrörelsen och nästan dragit det ständiga kampanjandet in absurdum. Det fungerar om man lyckas hålla uppe entusiasmen men om man inte gör det kan peaken komma för tidigt. Det är kanske risken med det ständiga kampanjandet – om det visar sig att Donald Trump förlorar, säger Bengt Johansson.

ANNONS

LÄS MER:Debatt mellan Trump och Biden ställs in

Donald Trump har nu meddelat att han ska ut i landet och fortsätta med väljarmöten. På måndagen ska han till Florida och under resten av veckan väntar delstaterna Pennsylvania, Iowa och North Carolina. Presidenten menar själv att valkampanjen inte alls har ont om pengar. Enligt Trump handlar det om ”fake news”.

Samtidigt har Joe Biden en stor ledning i de senaste veckornas opinionsmätningar. Men om Trump kan väcka liv i sin kampanj igen och komma ikapp Joe Biden går inte att svara på, menar Bengt Johansson.

– Just nu är osvuret bäst. Jag har haft fel förr. Jag och många med mig var övertygade om att Clinton skulle vinna 2016. Så jag vågar inte säga något, mycket kan fortfarande hända. Men tipset är väl att Joe Biden kommer vinna detta.

LÄS MER:Svenskamerikaner om valet: Chock och splittring

Delstaterna som avgör USA-valet

Under kommande veckor måste både Trumps och Bidens kampanjer noga fundera på i vilka delstater där till exempel reklamkampanjer i tv kan göra störst skillnad. Delstater där ledningen för den ena eller andra kandidaten närmast är cementerad lämnas därhän. Fokus läggs istället på de delstater där utgången är oviss.

Mycket talar den här gången för att vägen till Vita huset går genom Arizona, Florida, North Carolina, Pennsylvania, Michigan och Wisconsin. Samtliga delstater vanns av Trump förra valet men i de tre sistnämnda var marginalen under en procentenhet. För att bli president krävs 270 elektorsröster. De sex delstaterna ovan är värda 101.

ANNONS

LÄS MER:Oron ökar för våldsdåd om Trump förlorar valet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS