FBI sprängde nyligen en milisgrupp som planerade att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer.
FBI sprängde nyligen en milisgrupp som planerade att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Bild: Nicole Hester

Oron ökar för våldsdåd om Trump förlorar valet

Tretton män misstänks ha varit nära att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Det förstärker oron att vita milisgrupper planlägger våldsdåd om Donald Trump förlorar presidentvalet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är den federala polisen FBI – som efter intensivt spaningsarbete och infiltration i gruppen – har avslöjat planerna mot Whitmer. Hon är demokrat och har det senaste halvåret utsatts för verbala hatattacker och dödshot sedan hon i april beslutade att införa stängningar av verksamheter i delstaten då spridningen av covid-19 ökade.

Donald Trump är hennes häftigaste kritiker och twittrade ”befria Michigan” när Whitmer beslutade om restriktionerna. Då demonstrerade också beväpnade motståndare utanför kongressen i huvudstaden Lansing och ett hundratal tog sig även in i byggnaden och ropade slagord mot Whitmer. Det är lagligt i Michigan att bära vapen och Whitmer har berättat att beväpnade män rört sig i trädgården till hennes weekendhus.

ANNONS

FBI har kartlagt den vita milisgruppens avancerade planer under flera månader, avsikten var att föra Whitmer till en annan delstat och att ”ställa henne inför rätta”.

Gärningsmännen planerade att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer och ställa henne inför ”rätta” i en annan delstat.
Gärningsmännen planerade att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer och ställa henne inför ”rätta” i en annan delstat.

Tog avstånd och gick till attack

Trump tog i en tweet avstånd från allt våld sedan FBI avslöjar kidnappningsplanerna och gripit de tretton männen som funnits med i den inre cirkeln. Men han passade samtidigt på att angripa Whitmer för att hon inte tackat FBI – vilket hon gjort offentligt – och för att hon kritiserat hans tvetydiga uttalande i debatten med Joe Biden om att konservativa grupper skall ”stay back and stand by”, att hålla sig tillbaka men att vara redo, om valutgången inte är till hans fördel. Trump försökte sedan att slingra sig ur uttalandet och sade att han inte känner till gruppen ”Proud Boys” som specifikt nämndes under debatten.

Presidentens son, Donald jr, har också uppmanat Trump-sympatisörer att ta sig till vallokalerna för att bevaka vad som händer där. Vallagarna i de flesta delstaterna ger dock inte människor rätt att vistas i vallokalerna annat än när de avlägger sina röster.

Undviker att tala om högerextrema grupper

Donald Trump är ovillig att tala om de vita maktgrupperna, som uttalar stöd för honom, och fokuserar istället på de våldsamheter, upplopp, bränder och plundringar som förekommit när fredliga demonstrationer för Black Lives Matter urartat. Han pekar särskilt ut rörelsen Antifa, en vänsterrörelse som kallar sig antifascistisk med en rad autonoma grupper som både förordar våldsamma och icke våldsamma aktioner.

ANNONS

Men Trump undviker att tala om högerextrema grupper, och i de fall han gör det säger han att han inte känner till dem. Det handlar till exempel om rörelsen QAnon, som samlar uppskattningsvis hundratusentals på nätet och där det är oklart om det ligger någon grupp eller finansiellt stöd bakom. QAnon har beskrivits som en paraplyorganisation för konspirationsteorier där den inledande posten presenterades som ”Q”. Facebook och twitter var tills nyligen öppna för QAnon – men är nu stängda – vid sidan av de ”Q drops” som läggs ut på annan plats på nätet.

Bjöd in anhängare till Vita huset

Trots att Trump säger att han inte känner till QAnon så bjöd han in Marjorie Taylor Greene till Vita huset när han accepterade det republikanska partiets nominering vid konventet. Taylor Greene är anhängare till QAnon och republikansk kandidat till kongressen från Georgia sedan hon överraskande vann primärvalet där. Trump kallar henne för ”en framtida republikansk stjärna, en riktig vinnare.”

QAnon jämförs med Tea Party-rörelsen, som samlade missnöjda republikaner och var stark några år från 2009 och framåt. Krav på skattesänkningar och motstånd mot Obamacare var kärnan.

Men jämförelsen med QAnon och Tea Party haltar betänkligt. QAnon byggs upp kring den ”djupa staten” där det påstås finnas en pedofilring som leds av Hillary Clinton och där människohandel med barn sker. Här finns också föreställningen att ledande politiker och celebriteter är en satanistisk sekt som dödar barn och dricker deras blod.

ANNONS

Hur alla de grupper som finns långt ut på högerkanten kommer att reagera om Trump förlorar är oklart. Men FBI säger att det finns i en strategi om oroligheter bryter ut efter valdagen. Planerna på att kidnappa guvernör Gretchen Whitmer har ökat beredskapen.

ANNONS