Folketingets hemvist i Christiansborg, ett stenkast från brinnande Börsen.
Folketingets hemvist i Christiansborg, ett stenkast från brinnande Börsen. Bild: Johan Nilsson/TT

Människor sprang in för att rädda konst från Börsen

Människor från gatan sprang in i den brinnande Börsen i Köpenhamn för att rädda det som räddas kan av konsten som finns i byggnaden. Samtidigt uppmanar Theresa Scavenius, oberoende ledamot av det danska folketinget, parlamentet att ställa in en planerad omröstning om lagförslag under tisdagseftermiddagen.
– Det är djupt oansvarigt, säger hon.

ANNONS
|

På tisdagsmorgonen bröt en kraftig brand ut i börshuset i centrala Köpenhamn. Släckningsarbetet pågår för fullt. Det är oklart hur stora skadorna är. Från gatan har människor, däribland tidigare ministern Brian Mikkelsen, sprungit in i den brinnande byggnaden för att rädda den konst som finns bevarad där.

Bland målningarna som räddats finns en känd tavla av Skagenmålaren PS Krøyer: ”Från Köpenhamnsbörsen”, rapporterar DR. Den målades 1895 och avbildar flera av den tidens viktigaste börsmänniskor.

Målningen, som är fyra meter bred och två meter hög, fick bäras ut av flera personer.

”Dåligt beslutsfattande”

Alldeles intill ligger det danska parlamentet. Där pågick arbetet på tisdagsförmiddagen som vanligt.

ANNONS

Det fick Theresa Scavenius, som är ledamot av det danska folketinget, att reagera.

– Medan branden härjar intill Christiansborg (parlamentet, reds anm) och stora delar av Christiansborg har evakuerats – inklusive mitt eget kontor – och administrativ personal har blivit ombedda att stanna hemma, envisas Folketinget med att fortsätta med alla möten och lagstiftning. Branden är fortfarande inte under kontroll, skriver hon i ett inlägg på X.

Kring det har hon åsikter.

– Detta anser jag är djupt oansvarigt, en arbetsmiljö och ett rent dåligt beslutsfattande. Därför har jag dragit tillbaka mitt resolutionsförslag om en miljöinsatsgrupp för extra tillsyn och kontroll av landets mest förorenande företag. Jag återkommer när det är möjligt, skriver hon vidare.

Sedan tillägger hon:

– Jag skulle vilja uppmana Sören Gade (talman, reds anm) att avsluta lagstiftningsprocessen i riksdagssalen så länge en okontrollerad brand pågår i grannskapet.

Huvudentrén till Christiansborg och besöksingångarna i Rigsdagsgården har stängts, för att minska störningarna från röken.

LÄS MER:Det brinner i börshuset i Köpenhamn

LÄS MER:Hundratal evakuerade för skogsbrand i Spanien

LÄS MER:Skadorna efter Oceana uppgår till nästan 500 miljoner

ANNONS