Det brinner i börshuset i Köpenhamn

En brand utbröt i den historiska Börsen-byggnaden i Köpenhamn under tisdagsmorgonen. Kraftiga flammor har slagit ut från byggnadens tak och en spira har fallit. Framåt eftermiddagen var branden under kontroll men släckningsarbetet fortsätter.
– Det här är vårt Notre Dame, säger Köpenhamnsbon Henrik Grage till danska TV2, i ett försök att sätta ord på sina känslor.

ANNONS
|

Börshuset är en av Köpenhamns äldsta byggnader och ligger på Slotsholmen i hjärtat av Köpenhamn. Högst upp på byggnaden fanns fram till i morse en distinkt, roterande spira.

Den har nu fallit till marken.

Det beror på den brand som utbröt i byggnaden på tisdagsmorgonen och som pågått alltjämt under dagen. Framåt kvällen stod det klart att drygt halva Börsen brunnit ned. Taket har rasat in och kvar står bara den yttre muren av de värst drabbade delarna av byggnaden.

LÄS MER:Här är bilderna på spiran – innan den fattade eld och kollapsade

Samtidigt finns en överhängande rasrisk i de kvarvarande partierna. Myndigheterna planerar att placera ett 40-tal containrar fyllda med betong för att provisoriskt stötta upp konstruktionen.

ANNONS

Brandorsaken är okänd. Enligt insatsledaren Tim Ole Simonsen startade branden i en del av byggnaden där hantverkare arbetade och elden kan ha spridit sig genom hisschakt. Börshuset, som stod färdigt 1625, var under restaurering vid brandtillfället och därför insvept i byggnadsställningar.

Arkitekter som danska medier pratat med tror att ett eventuellt återuppbyggande kan kosta hundratals miljoner kronor, upp mot miljarden.

När, eller om, ett sådant återuppbyggande kommer att ske är ännu oklart. Men flera är positiva.

– Vi har beslutat oss för, att ”no matter what” så kommer vi att återuppbygga Börsen, säger Brian Mikkelsen, vd för fastighetsägarna Dansk Erhverv.

”Gör ont i danska folksjälen”

Många Köpenhamnsbor är tagna av händelsen. Till danska TV2 sätter Köpenhamnsbon Henrik Grage ord på det.

– Det här är vårt Notre Dame, säger han apropå branden i den världsberömda katedralen i Paris 2019.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, skakades av bilderna från branden.

– Det är så bedrövliga bilder. Det är ett stycke Danmarkshistoria som brinner framför ögonen på oss. Jag tror att det ryckte till i oss alla när spiran föll. Det gör ont i den danska folksjälen. det är många, många hundra år av historia som går upp i lågor, säger hon till TV2.

Landets kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, säger till Danmarks Radio att scenerna, där brandmän kämpar mot elden och människor försöker rädda betydande konstverk från lågorna, är både rörande och förfärliga.

ANNONS

Børsen har alltid funnits i Köpenhamn, säger han.

– Danskar och människor från när och fjärran har sett den. Många har besökt den och upplevt den som en naturlig del av Köpenhamns identitet. Att se den i flammor gör ont i alla som intresserar sig för arkitektur, kulturhistoria och Köpenhamns väl och ve, säger han.

Soldater kallades in

Räddningstjänst, polis och sjukvårdspersonal har varit på plats under dagen för att arbeta med händelsen. Danska TV2 rapporterade tidigare under dagen att 40 brandmän befann sig inne i byggnaden med uppgift att begränsa branden och rädda värdesaker.

Brandmännen på plats berättade att man arbetat med två scenarier. Det säger Frank Trier Mikkelsen, som är ansvarig för brandinsatsen till danska TV2.

– Plan A är att rädda byggnaden och branden från att spridas åt båda hållen. Och kan vi inte göra det prioriterar vi att vi kan hålla det borta där det inte sprider sig på grund av vindriktningen, säger han.

Dessutom anlände strax före 10.00 ett 100-tal värnpliktiga soldater från Livgardet till platsen för att hjälpa till med arbetet. Det rapporterar Försvaret på X.

Inga uppgifter om skadade

Platsen och ett betydande område i dess närhet är fortsatt avspärrad.

Alla som vistades inne i byggnaden vid tidpunkten för brandutbrottet kunde evakueras. Bolaget som för tillfället restaurerade byggnaden hade ett tiotal anställda på plats vid brandutbrottet.

ANNONS

– Det är inga personskador. Det är omfattande skador på Børsen, säger Jakob Vedsted Andersen, som är akutchef på Köpenhamns akutmottagning, till DR.

Konstföremål räddades

Under förmiddagen har konst förts ut från den brinnande byggnaden. Flertalet frivilliga hjälpte till med att få ut konstverken, och under dagen har det rapporterats om att ett hundratal tavlor och andra verk räddats.

Det är ännu oklart hur många av de historiska dokument och böcker som förvarats i byggnaden sedan 1600-talet som räddats.

– Vi har räddat mycket värdefulla konstföremål, men det är många saker som riskerar att gå upp i rök, säger Morten Langager, direktör på danska handelskammaren som huserar i byggnaden.

Brandmän arbetar med att begränsa skadorna.
Brandmän arbetar med att begränsa skadorna. Bild: Emil Helms

LÄS MER:Räddad konst visas i Notre Dame – efter brand

LÄS MER:Brandmännen berättar – de var först på plats när Oceana brann

LÄS MER:En månad efter att Oceana slukades av eldinfernot

ANNONS