Golfströmmen riskerar att bli så svag att den når en ”tipping point” och kollapsar helt och hållet.
Golfströmmen riskerar att bli så svag att den når en ”tipping point” och kollapsar helt och hållet. Bild: Jan-Morten

Larmet: Golfströmmen nära kollaps – kan bli 20 grader kallare i Sverige

Golfströmmen riskerar att kollapsa – snart. När det händer beräknas medeltemperaturen i Sverige sjunka med upp till 20 grader inom hundra år.
Det visar en ny studie från universitet i Utrecht i Nederländerna.

ANNONS
|

Ny forskning visar att Golfströmmen, som bidrar till att klimatet i Skandinavien är relativt milt, riskerar att kollapsa. Orsaken är att inflödet av sötvatten från smältande glaciärer på Grönland och Arktis gör att Golfströmmen kommer bli svagare.

Forskare på universitetet i nederländska Utrecht har skapat en datamodell över vattenströmmarna i Atlanten, där Golfströmmen ingår. I modellen går det att se att Golfströmmen till slut kommer bli så svag att den når en ”tipping point” och kollapsar helt och hållet, vilket även SVT har rapporterat om.

Studiens huvudförfattare, René van Westen, säger i ett pressmeddelande att kollapsen kommer vara förödande för klimatet. Det väntas bland annat bli omkring en grad kallare per årtionde – och i norra Europa kommer det gå ännu fortare.

ANNONS

– Några av förändringarna är snabba och dramatiska. I till exempel Sverige ser vi sjunkande temperaturer med upp till 20 grader inom ett århundrade, säger han i en intervju med SVT.

Sannolikt scenario

Det är inte säkert att det blir så mycket kallare överallt i landet, men enligt studien kommer den genomsnittliga temperaturen i Sverige sjunka med tio grader.

Även havsnivån kommer att öka ordentligt. På den svenska västkusten befaras havshöjningen bli upp till en meter.

Enligt René van Westen är risken för ”tipping-point”-händelser generellt underskattade i tidigare klimatmodeller.

– De är för statiska och risken för en ”tipping point” är sannolikt högre, säger han till SVT.

Oåterkalleliga konsekvenser

Forskarna har inte lyckats förutspå exakt när kollapsen riskerar att ske, men förmodligen kommer det ske inom de närmsta hundra åren.

– När väl cirkulationen i Atlanten kollapsar är den resulterande klimatpåverkan nästan oåterkallelig på mänskliga tidsskalor, som vår tidigare forskning har visat. Att hålla sig borta från denna ”tipping point” är absolut nödvändigt för att undvika förödande konsekvenser för klimatet, samhället och miljön, säger René van Westen i pressmeddelandet.

Eftersom temperaturen globalt blir högre, kan det verka positivt att det blir kallare i Europa. Så är det inte alls, förklarar René van Westen.

ANNONS

– Konsekvenserna är långtgående, med andra områden som upplever accelererad uppvärmning och förändrade nederbördsmönster, säger han.

LÄS MER:Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

LÄS MER:Folk från hela världen: Det här är de viktigaste klimatfrågorna

LÄS MER:Barnen får hjärntumörer och astma av Polens dåliga luft

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS