Britt-Marie Mattsson: Huvudvärk väntar Joe Biden nästa år

Det nya året betyder ännu svårare huvudvärk för Joe Biden. Krigen i Ukraina och Gaza fortsätter. Kampen mot republikanerna i kongressen intensifieras. Migrantkrisen växer. Och opinionssiffrorna pekar nedåt inför valet i november.

ANNONS
|

Det är inte ovanligt att en sittande president har låga popularitetspoäng ett knappt år före valdagen. Men Joe Biden ligger illa till med siffror i olika mätningar kring 40 procent. Det är ett historiskt lågvattenmärke som placerar Biden i botten bland jämförbara opinionspejlingar.

Att vända trenden är inte heller enkelt. Inrikespolitiska frågor är visserligen viktigast för väljarna. Men utrikespolitiken har en tendens att ligga som ett mörkt moln över valrörelser, varken den sittande presidenten vill det eller inte.

USA är just nu djupt engagerat i kriget i Ukraina där det efter två års strider inte finns någon fred i sikte. Den amerikanska uppställningen för Israel i kriget i Gaza är ännu så länge stark. Men republikanerna i kongressen sätter sig på tvären för utökat bistånd till både Ukraina och Israel. De är dessutom tveksamma till försäljning av stridsflygplan till Turkiet, vilket är en av pusselbitarna till att Sveriges ansökan till den västliga försvarsalliansen Nato skall få klartecken i det turkiska parlamentet för att till sist godkännas av president Erdogan.

ANNONS

När den amerikanska valrörelsen nu på allvar inleds – med primärval i Iowa och New Hampshire om ett par veckor – finns heller inget intresse från republikanerna i kongressen att på något sätt underlätta för Joe Biden genom att gå honom till mötes ens i enklare frågor. Kongressledamöterna i representanthuset är själva djupt involverade i sina egna valrörelser, liksom en tredjedel av senatorerna som också skall väljas. Val till kongressen hålls samma dag som presidentvalet.

I representanthuset har republikanerna ovanpå det inlett en undersökning av Bidens roll i sonen Hunters tidigare affärer i bland annat Ukraina. Avsikten är en distraherande riksrättsprocess mot presidenten mitt under valkampanjen. Det spelar mindre roll för republikanerna att Biden inte kommer att kunna fällas eftersom den behövs två tredjedels majoritet i senaten, en övervikt som inte kan uppnås. Det viktigaste är att underminera Joe Biden med Hunter, på samma sätt som Donald Trump gjorde under valrörelsen 2020.

Trump menar att Biden tappat kontrollen om migrantkrisen

Demokraterna och republikanerna har under årtionden haft svårt att enas om en gemensam politik för att reglera den illegala migrantströmmen från Mexiko.

Barack Obama var den president som lät deportera flest migranter, men Donald Trump fick mest uppmärksamhet genom att lova att bygga en mur mot grannlandet. Idag är läget mer akut än någonsin och de mer traditionella illegala migranterna från Mexiko, Centralamerika och norra Latinamerika har fått sällskap av människor från Afrika, Asien och Mellanöstern när hänsynslösa smugglare ser nya vägar då Europa inte längre är lika öppet.

ANNONS

Över två miljoner har det senaste året tagit sig över gränsen till USA, enligt officiell statistik, och flertalet har gripits och deporterats. Men i de främst drabbade delstaterna i södra USA växer missnöjet sedan länge med att liberala demokratiskt styrda delstater i norr inte är med och delar ansvaret. Det har i sin tur lett till att migranter, som illegalt tagit sig in i USA, bussats till en rad större städer som New York och Chicago där de dumpats av och nu utgör en stor del av städernas hemlösa.

Demokratiska borgmästare i storstäderna kräver att Joe Biden skall agera och pekar på att många tiotusentals just nu är på väg norrut genom Centralamerika och Mexiko.

Utrikesminister Antony Blinken var häromdagen i Mexiko med en stor amerikansk delegation för att möta Mexikos president och andra ansvariga. Blinken talade optimistiskt om att ett genombrott kan vara på väg för ett effektivare samarbete att stoppa migrantströmmen.

Men Joe Bidens främste republikanske utmanare Donald Trump hamrar samtidigt in att presidenten för länge sedan tappat kontrollen både vad gäller den illegala migrationen och andra frågor. Trump har i valtal i New Hampshire sagt att migranterna ”förgiftar blodet i vårt land”.

Men Joe Biden kan också se några ljusglimtar eftersom även hans motståndare Trump har problem. En rad rättegångar väntar på den tidigare presidenten och flera delstater har beslutat att Trumps namn inte skall få finnas på valsedlarna i primärvalen med hänvisning till hans inblandning i stormningen av Kapitolium efter valförlusten. Frågan kan komma att avgöras av Högsta Domstolen.

ANNONS

Hur det än går måste Joe Biden räkna med ett kaotiskt valår. Allt kan hända och mycket lite kan planeras så att det går efter ritningarna.

LÄS MER:2024 blir avgörande för Europa och världen

LÄS MER:Amerikanska stridsflygplan är nyckeln till Nato

LÄS MER:Ny världsordning oroar USA

LÄS MER:Därför satsar Biden och Trump trots åldern

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS