Britt-Marie Mattsson: Därför satsar Biden och Trump trots åldern

Joe Biden är 81 år och Donald Trump 77. Och åldern talar emot dem båda. Men de tänker inte ge upp försöken att bli president ännu en gång. De har starka personliga skäl för att åter vilja vinna.

ANNONS
|

Vita huset glittrar som vanligt vid den här tiden på året. Temat är ”magi, underverk och glädje.” Tanken – som presidentparet Biden lanserar – är att var och en denna jul ska ta fram barnet inom sig själv och uppleva högtiden med kärlek till de som står allra närmast. 98 julgranar med 142 425 ljus i slingor, 3500 stearinljus, 33 892 prydnadssaker, 22 000 bjällror och hundratals meter girlanger och band förgyller Vita huset. Fasaderna är dekorerade med 72 stora julkransar. Och det är här som Joe Biden vill fortsätta att fira sina jular ytterligare fyra år. Donald Trump vill flytta tillbaka och ta huset i besittning för ännu en mandatperiod.

ANNONS

Frågan är vad som driver dessa två män att göra upp en gång till om USA:s högsta ämbete i en ålder då flertalet brukar trappa ned, eller helt sluta att yrkesarbeta. Officiellt har båda samma motiv. De anser att USA är på väg åt fel håll med den andre vid makten. Men det finns även andra djupt liggande skäl som gör att de inte tänker ge efter och låta motståndaren segra och regera. Donald Trump har flera anledningar att fortsätta kampanja:

  • Han anser att han förlorade presidentskapet på avancerat valfusk som riktades mot honom 2020. Det finns ingenting som underbygger det påståendet och det har underkänts i en rad domstolar. Han påstår dock fortfarande att han är den riktige presidenten och att Biden är illegitim och ”stal” presidentskapet från honom. Han uppmanade även sina anhängare att stoppa godkännandet av valresultatet i kongressen, vilket ledde till att Kapitolium stormades den 6 januari 2021.
  • Han säger inte bara att han vill ta revansch för förlusten i presidentvalet utan poängterar att det handlar om hämnd. Han vill, som president, bestraffa så många som möjligt som han ser som sina motståndare.

Ny vinst vore ett kvitto för Biden

Joe Biden har sina skäl att vilja återväljas:

  • Donald Trumps påstående att valet 2020 var riggat – och att det innebär att USA de senaste tre åren har haft en ”illegitim” president – måste slås tillbaka en gång för alla genom att Trump även 2024 förlorar valet.
  • Att tacka för sig efter en mandatperiod och släppa fram en annan demokratisk kandidat vore detsamma som att godkänna Trumps lögner om valfusk. Att framställas som en president som inte ”vågar” söka omval skulle gå till historien.
  • Det finns bara en demokratisk president, som i modern tid, hoppat av och inte sökt omval och det är Lyndon Johnson 1968, mitt under brinnande Vietnamkrig. Det präglar starkt Johnsons eftermäle negativt.
  • En valvinst vid omval betyder kvitto på att väljarna ger godkänt för den första mandatperioden. En andra seger ger dessutom presidenten stort manöverutrymme att driva igenom sin politik utan att behöva tänka på vad det innebär för möjligheterna att vinna nästa val.

Republikanerna vill ställa Joe Biden inför riksrätt för påstådd inblandning i sonen Hunter Bidens affärsverksamhet, bland annat i Ukraina före kriget. Det var de anklagelserna, från Donald Trump, som tidigare ledde till att Trump ställdes inför riksrätt men friades av republikanerna i senaten. Hunter Biden nekar till att hans far överhuvudtaget varit inblandad, men republikanerna röstade häromdagen för ett fortsatt riksrättsförfarande. Med det nuvarande presidentskapet och en möjlig fortsättning fyra år till är det svårt för republikanerna att driva frågan framgångsrikt, särskilt om senaten även efter valet 2024 har en demokratisk övervikt med vicepresidentens utslagsröst.

Donald Trump och Joe Biden driver därför inte bara sina valkampanjer med politiska sakfrågor. Det handlar lika mycket om en djupt personlig färgad uppgörelse och om vem av dem som med valvinsten 2024 skriver historia.

ANNONS

LÄS MER:Republikanskt ja för riksrättsprocess mot Biden

LÄS MER:Hunter Biden rasar mot riksrättsprocess

LÄS MER:Domare pausar Trumpfall

ANNONS