Här är Roman Abramovitjs hemliga konstskatt

Den ryske oligarken Roman Abramovitj är mest känd i västvärlden som fotbollsklubben Chelseas tidigare ägare. Mindre känt är hans enorma konstskatt, som värderas till flera miljarder kronor. Bland verken finns tavlor av Monet, Picasso och Matisse, som omvärlden inte får se.

ANNONS
|

Mångmiljardären Roman Abramovitj byggde sin förmögenhet på olja, gas och metall. När den ryska oligarken köpte fotbollsklubben Chelsea FC 2003 blev han känd även i västvärlden. Under hans tid som ägare rönte klubben stora framgångar.

Strax efter Rysslands invasion av Ukraina meddelade Abramovitj att han skulle sälja fotbollsklubben. På grund av oligarkens nära band till den ryske presidenten Putin drabbades han av omfattande sanktioner och tillgångarna i Europa frystes.

Parallellt med sitt engagemang i fotbollen har han utvecklat ett stort konstintresse och har tillsammans med sin före detta fru, Daria Zhukova, byggt upp en av världens mest imponerande samlingar av modern konst.

ANNONS

367 konstverk – värderade till 11 miljarder kronor

Enligt läckta dokument från det Cypern-baserade finansbolaget Merit Servus, som The Guardian analyserat, uppgick samlingen till 367 konstverk till ett värde av 11 miljarder svenska kronor för fem år sedan.

I samlingen finns verk av de största mästarna, bland annat tavlor av Monet, Matisse och Picasso. Här finns också verk av Francis Bacon och David Hockney. Bland de ryska konstnärerna finns verk av Natalia Goncharova och Véra Rockline, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Du kan fylla ett museum med dem; det är en fantastisk samling, säger professor Andrew Renton vid University of London till The Guardian.

– Det är inte en vulgär samling av en nyrik, utan visar på mycket god smak. Har du tillräckligt med pengar kan du köpa ett stycke historia, säger Renton.

Duckade sanktioner

Verken hänger inte på något museum, och flera av dem har stuvats undan i lagerbyggnader för att sedan transporterats till Abramovitjs mansion Kensington Palace Gardens, till lyxjakten Eclipse, eller hans slott på franska rivieran.

Tidigare ägde Zhukova och Abramovitj, som separerade 2017, 50 procent var av den stiftelse som förvaltar samlingen. För att undgå att stiftelsens tillgångar skulle frysas på grund av sanktionerna blev Zhukova majoritetsägare till stiftelsen- – bara veckor innan den ryska invasionen av Ukraina.

ANNONS

I teorin kan konstverken säljas och lånas ut. Men på grund av sanktionerna mot Roman Abramovitj kan de inte lånas ut så att andra konstälskare får beskåda dem, enligt The Guardian.

Daria Zhukova, numera omgift och bosatt i USA, har fördömt den ryska invasionen och sa efter krigsutbrottet: ”Som någon som är född i Ryssland fördömer jag otvetydigt dessa krigshandlingar, och jag står i solidaritet med det ukrainska folket såväl som med de miljontals ryssar som känner att på samma sätt”.

LÄS MER:De ryska oligarkernas konstsamlingar avslöjas

LÄS MER:Abramovitj tillgångar frysta på ön – värda 70 miljarder kronor

LÄS MER:Chelsea utreds för ekonomiska regelbrott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS