Händelserna vi inte glömmer: Stonewall-upploppet

Upploppen vid gaybaren Stonewall Inn den 28 juni 1969 blev startskottet för en ny rörelse som värnade om hbtqi-personers rättigheter. Ett år senare hölls den första Pride-paraden i New York. Läs mer i bilderna om vad Stonewall-upploppet ledde till.

ANNONS
|

Året var 1969. Slutet på ett decennium som präglats av hippie-rörelsen, som predikade fred och fri kärlek. Men i USA var det något som långt ifrån alla hade rätt till att få uppleva.

Homosexualitet var förbjudet i alla USA:s delstater, förutom Illinois. I New York var det även förbjudet att klä sig i kläder som inte reflekterade det biologiska kön som man fötts i. Hot, hat, misshandel och till och med mord var något som hbtqi-personer regelbundet utsattes för.

Men i New York fanns små fristäder i form av gaybarer, där kärlek och personliga uttryck fick flöda. Poliserna var ständigt på barerna, där det ofta slutade med att gäster slängdes ut och verksamheten stängdes ner.

ANNONS

Den 28 juni 1969 skulle just ett sådant tillslag gå till historien.

Under de tidiga morgontimmarna den 28 juni slog polisen till mot den fullsatta baren Stonewall Inn. Beväpnade med en arresteringsorder började de gripa folk inne i baren, bland annat anställda och personer som brutit mot de heteronormativa klädlagarna.

Men den här gången gjorde klubbesökarna motstånd. Fler och fler anslöt sig tills ett hundratal demonstranter samlats och kravallpolis fick sättas in.

Följande natt kom folksamlingen tillbaka och nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter inträffade. Protesterna fortsatte i ytterligare fyra dagar.

På årsdagen av Stonewall-upploppen år 1970 anordnades det som skulle bli den första officiella Pride-marschen i världen.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Jugoslaviens sönderfall

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Biljakten efter OJ Simpson

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Bilden som visade världen Vietnamkrigets grymheter

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Massakern på Himmelska fridens torg

ANNONS