Händelserna vi inte glömmer: Bilden som visade världen Vietnamkrigets grymheter

Världen hade redan tagit del av bilder på det blodiga Vietnamkriget. Sedan kom den 8 juni 1972. Datumet då krigets kanske mest kända foto togs. Hela världen förfasades över krigets grymheter när barn flyr en by som bombas av napalm.

ANNONS
|

Vietnamkriget är det få som har missat. Kriget som pågick i 20 år och som krävde otaliga offer slutade i ett förödmjukande nederlag för USA. Och det finns en massiv dokumentering av krigets vardag och misär. Samtidigt har otaliga böcker och filmer inspirerats av och skildrat kriget. Men det finns av allt att döma en bild som sticker ut särskilt mycket.

Det handlar om bilden på barnen som flyr ett napalmanfall nära Trang Bang i Vietnam. I jakten på fiendens gömställen råkar de USA-stödda sydvietnamesiska styrkorna bomba sina egna trupper och den civila befolkningen med napalm. Nioåriga Kim Phuc fick slita av sina brinnande kläder och flydde tillsammans med andra barn i byn.

ANNONS

Den långvariga konflikten började redan när Vietnam blev självständigt och delades i två: det Sovjetstödda kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. De två delarna hamnade snabbt i kollisionskurs med varandra och när stridigheter bröt ut drogs USA mer och mer in i kriget på Sydvietnams sida. Trots överlägsna styrkor i antal kunde USA och Sydvietnam inte värja sig mot Nordvietnams hänsynslösa motoffensiver och gerillakrigföring. 1975 föll Saigon i Nords händer och krigets slut var ett faktum.

Kriget krävde hundratusentals liv på båda sidor, resulterade i demonstrationer runt om i världen mot USA och sände ut en chockvåg: inte ens en överlägsen supermakt är garanterad en seger i ett oförutsägbart och brutalt krig.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Massakern på Himmelska fridens torg

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Mathias Rust landade mitt på Röda torget

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Försvinnandet av Madeleine McCann

ANNONS