Händelserna vi inte glömmer: Biljakten efter OJ Simpson

Den 17 juni 1994 utspelar sig en märklig scen i det amerikanska folkets tv-apparater. I direktsändning visas en långsam biljakt, där ett stort polisuppbåd jagar en vit Ford Bronco. Där inne sitter den förre stjärnan i amerikansk fotboll, OJ Simpson, och riktar en pistol mot sitt huvud. Han misstänks ha mördat sin exfru, ett fall som kommer sätta USA:s rasmotsättningar i blixtbelysning.

ANNONS
|

– Det är fängslande tv. Mer spännande än en basketmatch. Det var coolt, som filmen ”The Fugitive” i verkligheten. Harrison Ford skulle vara avundsjuk på OJ Simpson, sa hantverkaren Billy Tighe till New York Times medan han såg biljakten i en bar i Queens.

Han var en av flera miljoner tittare som följde jakten i realtid. Händelseförloppet, som inleddes när Simpsons exfru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman hittades döda i Los Angeles, hade precis som i en spännande film nått en punkt där det inte längre fanns någon återvändo. OJ Simpson misstänktes ha mördat de båda, men när han skulle gripas av polisen var han försvunnen. Kvar hade han lämnat ett brev som tolkades som ett självmordsbrev. Nu stod allt på spel. Skulle han ta sitt eget liv i direktsändning, eller gripas och ställas till svars?

ANNONS

OJ Simpson tog inte sitt liv. I stället greps han av polisen. I mångas ögon låg biljakten honom till last, men många svarta såg något annat. Fallet blev snabbt en fråga som delade befolkningen, där svarta tyckte att OJ Simpson sattes dit på grund av sin hudfärg.

Efter en uppmärksammad rättegång, där OJ Simpson bland annat ombads ta på sig ett par handskar som mördaren antogs ha burit – de såg aningen för små ut – kom slutligen domen. OJ Simpson friades från mordanklagelserna och kunde lämna rättssalen som en fri man.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Bilden som visade världen Vietnamkrigets grymheter

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Massakern på Himmelska fridens torg

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Mathias Rust landade mitt på Röda torget

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Falklandskriget

ANNONS