Händelserna vi inte glömmer: Jugoslaviens sönderfall

Den 25 juni 1991 ställs allt på sin spets i Jugoslavien. Slovenien och Kroatien förklarar sig självständiga, något som den jugoslaviska staten inte kan acceptera. Det blev början på statens sönderfall och en rad konflikthärdar som i vissa fall glöder än i dag.

ANNONS
|

Efter diktatorn Titos död växte sig nationalismen stark i Jugoslavien och ledde till splittring inom den etniskt mångfacetterade staten.

Sloveniens och Kroatiens självständighetsförklaringar blev startskottet på de jugoslaviska krigen. Det så kallade tiodagarskriget inleddes några dagar senare i Slovenien, men tog slut redan 6 juli med Slovenien som segrare. Slovenien förlorade 18 soldater under det korta kriget, och Jugoslavien 44.

Det kroatiska självständighetskriget hade inletts redan i mars och stod till en början mellan kroatiska poliser och serber bosatta i den kroatiska republiken, som motsatte sig ett självständigt Kroatien. Senare blev det ett krig mellan serbkontrollerade Jugoslaviska folkets armé och kroatiska styrkor. Det blodiga kriget, där det begicks flera massakrer, tog slut först 1995, då Kroatien både lyckades säkra självständighet och behålla sina gränser.

ANNONS

Vittnesmålen chockade världen

Året efter den slovenska och kroatiska självständighetsförklaringen, 1992, bröt Bosnienkriget ut. Det var ett krig som präglades av etnisk rensning, och de hårresande vittnesmålen från massakern i Srebrenica och andra muslimskt dominerade byar chockade en värld som trodde att något sådant inte var möjligt efter andra världskriget.

Kriget slutade med att även Bosnien och Hercegovina blev en självständig stat. Först 1995 slöts ett fredsavtal i Dayton, USA, där staten fick två entiteter – Serbiska republiken med serbisk majoritet, och federationen Bosnien och Hercegovina, där kroater och bosniaker är i majoritet. Det finns fortfarande fredsbevarande trupper kvar under EU:s befäl.

Efter de inledande krigen fanns bara Serbien och Montenegro kvar i det som nu kallades Förbundsrepubliken Jugoslavien. 1999 bröt Kosovokriget ut, och 2008 utropade Kosovo självständighet. Den har inte erkänts av Serbien, och så sent som i år har skärmytslingar mellan serber och kosovoalbaner ägt rum i landet.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Biljakten efter OJ Simpson

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Bilden som visade världen Vietnamkrigets grymheter

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Massakern på Himmelska fridens torg

ANNONS