Händelserna vi inte glömmer: Bombningen av Hiroshima

För 78 år sedan släppte USA den första av två atombomber över Japan. Bombningarna är de enda gångerna som atombomber har använts i krig och blev det definitiva slutet på andra världskriget.

ANNONS
|

Atombomben som släpptes över Hiroshima dödade uppskattningsvis 140 000 människor och den i Nagasaki dödade ytterligare 90 000. Överlevare vittnar om att de 40 år senare fortfarande minns exakt hur det lät när folk ropade efter sin nära och kära och hur det luktade från de brända kropparna.

Bombningen av Hiroshima blev det slutgiltiga avslutet på andra världskriget. Tyskland hade redan gett upp och Sovjetunionen var dagar ifrån att invadera den japanska lydstaten Manchukuo, norr om Korea.

Huruvida användandet av atombomber behövdes för att avsluta kriget är omtvistat. Vissa historiker menar att bomberna främst var en skrämseltaktik gentemot Sovjetunionen, om så var fallet fungerade det dåligt då Sovjet inom några år hade sina egna atombomber. Istället såg världen en kapprustning mellan stormakterna om vem som hade störst och flest atomvapen.

ANNONS

Kalla kriget är till stor del en konsekvens av att stormakterna USA och Sovjetunionen båda visste att den andre hade kärnvapen. Hotet om total förstörelse gjorde att konflikten förblev kall och man stred istället via proxykrig för att slippa atombombskrig.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Katastrofen i Tjernobyl

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Månlandningen

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Kim Jong-il tar över Nordkorea

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Bilden som visade världen Vietnamkrigets grymheter

ANNONS