Forskare från Florida slår världsrekord – har levt mer än 74 dagar under vatten

En forskare från Florida har slagit ett nytt världsrekord. Han är den människa som levt längst under vattnet.

ANNONS
|

I slutet på februari steg forskaren Joseph Dituri in i ett litet rum på botten av en lagun i Florida Keys. Där har han varit fram tills nu.

Han har därmed slagit världsrekord i att vara den människa som levt längst under vattnet, då det tidigare rekordet var på 73 dagar, rapporterar AP.

”Nyfikenheten att få upptäcka har lett mig hit”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Men bara för att han nu satt ett nytt rekord så har han inga planer på att ta sig upp till ytan. Tvärtom, tänker han stanna tills det att han uppnått minst 100 dagar under vattnet.

ANNONS

"Mitt mål från dag ett har varit att inspirera kommande generationer, intervjua forskare som studerar livet under havet och lära sig hur människokroppen fungerar i extrema miljöer", skriver han i inlägget.

Ska forska hur kroppen påverkas

Projektet som mannen deltar i heter Projekt Neptune 100 och är en studie från University of South Florida.

Bland annat vill forskare studera 55-åringens hälsa, för att se vilka psykologiska effekter som kommer från att vara isolerad och instängd under en så pass lång tid. Men framför allt vill de se hur människokroppen reagerar på att exponeras för extrema former av tryck under en längre tid.

Till skillnad från till exempel en ubåt så är kapseln som han befinner sig i inte tryckutjämnad. Då han nu lever på nio meters vattendjup utsätts Dituris kropp för ett mycket högre tryck än på land.

Trycket ökar mycket fortare under vattenytan än vad den gör i luften, eftersom vatten har en högre densitet. Till exempel kan de effekter som vissa människor upplever på ett flygplan, så som tryckförändringar i öronen, uppstå redan på bara två till tre meters djup under vattnet.

På 10 meters djup är trycket redan dubbelt så högt som på ytan.

Enligt Guinness World Records hölls det tidigare världsrekordet för den längsta tiden under vattnet i en fast livsmiljö av två amerikanska biologer, Bruce Cantrell och Jessica Fain, som tillbringade 73 dagar i samma kapsel som Dituri.

ANNONS

LÄS MER:Spansk kvinna levde 500 dagar ensam i en grotta – nu har hon kommit ut

LÄS MER:Hund hittad vid liv i grotta – efter två månader på rymmen

LÄS MER:Man överlevde en månad i djungeln genom att äta maskar och dricka urin

ANNONS