Beatriz Flamini, nu 50 år gammal, är en spansk elitidrottare och bergsklättrare och kallar 500-dagars upplevelsen i grottan för ”fantastisk” och ”oslagbar”.
Beatriz Flamini, nu 50 år gammal, är en spansk elitidrottare och bergsklättrare och kallar 500-dagars upplevelsen i grottan för ”fantastisk” och ”oslagbar”. Bild: FORTA

Spansk kvinna levde 500 dagar ensam i en grotta – nu har hon kommit ut

Den 21 november 2021 klev den då 48-åriga Beatriz Flamini in i hålet till en grotta i Grenada. Och där, ensam i mörkret, har hon levt sedan dess. Nu har hon återförenats med omvärlden, efter 500 dagar.
– Jag vet ingenting om världen, säger Beatriz Flamini.

ANNONS
|

När den spanska extremidrottaren Beatriz Flamini steg in i grottmörkret för nästan ett och ett halvt år sedan pågick fortfarande covid-pandemin, Storbritanniens drottning levde och Ryssland hade inte invaderat Ukraina.

Nu, 500 dagar senare, har hon tagit klivet ut i solen igen – och till en ny omvärld.

– Jag har varit tyst i ett och ett halvt år och inte pratat med någon annan än mig själv, sa Beatriz Flamini till de få reportrar som samlats vid grottan i spanska Grenada på fredagen, rapporterar BBC.

Marca rapporterar att när hon kom ut ur grottan var det med ett leende på läpparna som hon utbrast:

ANNONS

– Vad snygga alla är! Vem betalar för ölen på fredag?

Del av experiment om extrem isolering

Den självvalda isoleringen var en del av ett noga övervakat experiment som syftade att se hur människor påverkas av extrema former av isolering och vad det gör med ens tidsuppfattning och naturliga dygnsrytm.

Beatriz Flamini övervakades av en grupp psykologer, forskare, grottspecialister – men ingen av experterna fick kontakta henne under tiden då experimentet pågick.

Med sig ner i den 70 meter djupa grottan hade hon även en slags ”panikknapp” som hon kunde trycka på ifall hon behövde hjälp, uppger Reuters. Men det blev aldrig nödvändigt. Flamini uppger att hon aldrig kände något behov att komma ut.

– Du måste hela tiden vara medveten om dina känslor. Det är naturligt att bli rädd, men man får aldrig släppa in paniken för då blir du förlamad, säger Beatriz Flamini enligt Reuters.

Konceptet av tid försvann

Beatriz Flamini, nu 50 år gammal, är en spansk elitidrottare och bergsklättrare och kallar upplevelsen för ”fantastisk” och ”oslagbar”.

Under sin tid under marken höll hon sig sysselsatt genom att träna, måla och sticka hattar. Hon hade med sig två stycken Gopro-kameror som hon använde för att dokumentera sin upplevelse och ska även ha läst 60 böcker. Hon firade två av födelsedagar ensam under marken, men menar att konceptet av tid försvann helt för henne efter två månader.

ANNONS

– Det fanns ett ögonblick då jag var tvungen att sluta räkna dagarna, säger Beatriz Flamini enligt BBC.

– Jag är fortfarande kvar i dagen den 21 november 2021. Jag vet ingenting om världen.

Kan vara ett nytt världsrekord

Framför allt försökte hon fokusera på att behålla sin ”sinnesnärvaro” och att njuta av tystnaden. Nu säger hon att hon ser framemot vissa godsaker, så som avokado, färska ägg och rena t-shirts.

Flamini fick på fredagen hjälp av sitt team att ta sig upp till ytan igen och hon hade på sig mörka solglasögon för att vänja sig vid det starka solljuset.

– Folk håller om mig för att jag håller på att tappa balansen. Låt mig ta en dusch, jag har inte rört vatten sedan jag gick ner i grottan, säger hon till reportrarna med ett leende på läpparna.

Flaminis team säger att hon har slagit ett världsrekord för den längsta tiden som någonsin spenderats i en grotta, men Guinness rekordbok har inte bekräftat om det finns något sådant rekord sedan tidigare.

Det finns ett rekord sedan tidigare för ”den längsta tiden någon överlevt instängd under jorden”, vilket sattes av de 33 chilenska och bolivianska gruvarbetarna som år 2010 tillbringade 69 dagar på ett djup av 688 meter under jorden när en gruva rasade i Chile.

ANNONS

LÄS MER:Man överlevde en månad i djungeln genom att äta maskar och dricka urin

LÄS MER:Man överlevde 24 dagar på ketchup – får ny båt av ketchupjätten

LÄS MER:81-åring överlevde en vecka i översnöad bil

ANNONS