Havsrudefisken tros ha blivit hungrigare på grund av värmen. Nu har den börjat tugga på turister.
Havsrudefisken tros ha blivit hungrigare på grund av värmen. Nu har den börjat tugga på turister. Bild: Diego Delso

Fiskar attackerar turister i Spanien

Värmen har orsakat en mängd fiskattacker, enligt experter. Varje dag söker minst 15 turister vård efter att ha blivit nafsade på av den hungriga havsrudefisken.

ANNONS
|

I den spanska turistorten Benidrom har turisterna blivit smärtsamt medvetna om klimatförändringarna. Värmen har, tror experter, påverkat metabolismen hos den lilla grå havsrudefisken, som har börjat nafsa på badgästernas – särskilt de äldres – vårtor, födelsemärken och små sår på huden.

Minst 15 turister om dagen söker vård på Alicantes stränder efter att ha bitits av fisken, skriver Daily Mail.

Experter är eniga om att orsaken står att finna i de ovanligt höga vattentemperaturerna. Medelhavet är just nu varmare än vanligt – mellan 29 och 30 grader – och det påverkar fiskarnas behov av mat, säger professorn Alfonso Ramos vid universitet i Alicante till Informacion. I år vågar de sig närmare stranden än vanligt.

ANNONS

– Detta är en fisk som är van vid att bli matad. Det kan vara många av dem och de simmar inte bort från folk. Därför pickar de på sår, säger Alfonso Ramos till tidningen.

Enligt Ramos finns det fler fiskar att vara på sin vakt mot. Han rekommenderar att turister undviker att gå i vattnet med skimrande smycken, eftersom det kan locka till sig andra aggressiva fiskarter.

LÄS MER:Skogsbrand stänger viktigt sund i Turkiet

LÄS MER:Mängder tonfisk i Öresund: Aldrig sett så mycket

LÄS MER:Göteborgs Indiana Jones har grävt fram historiska skatter på Cypern

LÄS MER:"Havets mördare" vattendelare i Italien

ANNONS