Den amerikanska blåkrabban har de senaste åren ökat explosionsartat i Medelhavet. Arkivbild.
Den amerikanska blåkrabban har de senaste åren ökat explosionsartat i Medelhavet. Arkivbild. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT

"Havets mördare" vattendelare i Italien

Den skimrar i blått, har sylvassa klor och glupande aptit. En ny typ av krabba sprider sig explosionsartat i Medelhavet.
I Italien skapar den invasiva arten skräck bland fiskare samtidigt som den har letat sig in på restaurangmenyerna.

ANNONS

Stigande temperaturer i Medelhavet bidrar till att den amerikanska blåkrabban sprider sig i allt snabbare takt – inte minst längs Italiens nordöstra kust. Krabban, som väger runt ett kilo, kommer som namnet antyder ursprungligen från den nordamerikanska Atlantkusten. Via utsläpp av barlastvatten från fartyg har den hamnat i Medelhavet, där arten de senaste åren förökat sig i rasande fart.

Fenomenet leder till oro bland italienska skaldjursfiskare och musselodlare. Krabborna, som också kallas för "havets mördare", slukar i princip allt som kommer i deras väg.

Bänder upp skal

Särskilt duktiga är de på att med hjälp av sina knivskarpa klor bända upp ostron- och olika typer av musselskal, enligt musselodlaren Gianluca Travaglia, som arbetar i en lagun vid floden Po:s mynning i Adriatiska havet.

ANNONS

– De äter allt. Den här delen av lagunen håller på att förvandlas till en öken. Fiskarna kan inte ens lägga sina nät längre eftersom krabborna simmar in i dem och trasar sönder dem, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Den explosionsartade ökningen av kräftdjuret, vars honor kan lägga så många som två miljoner ägg, har lett till att Italiens regering i början av augusti avsatte motsvarande 34 miljoner kronor för att tackla vad landets jordbruksminister Francesco Lollobrigida benämner som ett "kritiskt läge".

Krabban en vattendelare

Långt ifrån alla italienare håller dock med om att krabban är ett problem. Vissa framhåller kräftdjurets kulinariska kvaliteter och det faktum att dess kilopris på cirka 140 kronor är betydligt lägre än det italienarna får punga ut för inhemska skaldjur som hjärtmusslor och ostron.

Carlo Salvan, vice ordförande för jordbruksorganisationen Coldirettis filial i regionen Veneto, uppmanar områdets fiskare att betrakta krabban som en affärsmöjlighet.

– Vi måste se till att blåkrabban – som i dagsläget bara ses som ett problem – istället förvandlas till något värdefullt, säger han till tidningen Il Gazzettino.

I italienska medier tipsas också om hur kräftdjuret kan tillagas på bästa sätt – bland annat i form av en lätt krabbsallad eller som en mustigare pastarätt, enligt La Nazione.

ANNONS

Inget att sälja?

Men Emanuele Rossetti, biolog vid ett konsortium för fiske- och musselodling i Polesine i regionen Rovigo där blåkrabban ökar, är pessimistisk inför framtiden.

– Jag är säker på att fiskarna i vårt konsortium inte kommer att ha några produkter att sälja när vi når december, säger han till AFP.

Hjärtmusslor, som används i den populära rätten spaghetti alle vongole, är ett av de blötdjur som slukas av den amerikanska blåkrabban. Arkivbild.
Hjärtmusslor, som används i den populära rätten spaghetti alle vongole, är ett av de blötdjur som slukas av den amerikanska blåkrabban. Arkivbild. Bild: Luca Bruno/AP

Fakta: Amerikansk blåkrabba

Den amerikanska blåkrabban, vars latinska benämning är Callinectes sapidus, fiskas framförallt i USA i delstaterna Maryland, Virginia, North Carolina och Louisiana.

De största fångsterna brukar tas hem i Louisiana. De flesta krabborna säljs i Maryland som Chesapeake- eller Marylandkrabbor.

Krabban har under de senaste åren i snabb hastighet spridit sig i Medelhavet i bland annat Italien och Frankrike. Stigande vattentemperaturer bidrar till att förökningen går snabbare.

Spridningen har skett genom att barlastvatten från fartyg som kommit från Nordamerika har släppts ut i Medelhavet.

Utöver bläckfisken saknar arten naturliga fiender i Medelhavet.

Källor: AFP, amerikanska medier

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS