Atlantisk tonfisk i Öresund kan ses hoppa.
Atlantisk tonfisk i Öresund kan ses hoppa. Bild: Lars Åge Laursen/TT

Mängder tonfisk i Öresund: Aldrig sett så mycket

Den frodas och hoppar glatt över vattenytan. Öresund har blivit ett tillhåll för den tidigare utfiskade blåfenade tonfisken.
– Jag har aldrig upplevt så mycket tonfisk förr, säger marinbiolog Jens Peder Jeppesen på Öresundsakvariet i Helsingör.

ANNONS

Den atlantiska blåfenade tonfisken – tidigare mycket sällsynt och utfiskad – är tillbaka i Öresund. Sedan ett par år har allt fler lagt märke till hur den silverglänsande giganten dansar ovanför vattenytan i sundet.

Augusti och september är högsäsong, och i år är de fler än någonsin, berättar Jens Peder Jeppesen förtjust.

– Det är mycket spektakulärt att se så många stora fiskar!

– Det är de stora tonfiskarna som kommer tillbaka till Öresund, på över 200 kilo upp till 500 kilo.

Det är inga små tonfiskar – och de är på jakt efter sill, makrill och näbbgädda som enligt Öresundsakvariet också dykt upp i stora mängder i augusti.

ANNONS

Tonfisken började dyka upp igen under sensomrarna, efter att ha varit borta från Öresund i runt 55 år bland annat på grund av storskaligt fiske.

Idag är den fredad i svenska och danska vatten, och inget fiske får bedrivas efter den. Återkomsten i våra vatten beror bland annat på minskat fisketryck i Medelhavet kombinerat med bytesfiskvandringar av främst sill och makrill.

Den som vill se tonfisk har goda chanser i augusti, september och oktober.

– För de som bor i Helsingborg och Helsingör har det blivit som en tradition att se tonfisken dansa, säger Jens Peder Jeppesen.

Fakta: Blåfenad tonfisk

Den blåfenade tonfisken (Thunnus thynnus) finns i norra Atlanten och norra Stilla Havet, och vandrar långa sträckor. Tonfisken kan besöka Skagerrak, Kattegatt och Öresund mellan sensommar och tidig höst.

Fisken kan bli mycket stor, en till tre meter lång och väger flera hundra kilo. De största kända exemplaren vägde över 900 kg och var runt fem meter långa.

Det är förbjudet att fritidsfiska efter arten – även i andra länders vatten i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS