Efter kyssen: Spaniens kvinnor har fått nog

En ny metoo-våg pågår i Spanien efter den omtalade kysskandalen i samband med VM-finalen i fotboll.
Reaktionerna är konsekvensen av en mångårig feministisk kamp mot sexuellt våld i landet, enligt forskaren Lucrecia Rubio Grundell.

ANNONS
|

Den oönskade kyssen som spanska fotbollsförbundets chef Luis Rubiales gav mittfältaren Jennifer Hermoso under medaljutdelningen efter VM-guldet sågs av miljontals tv-tittare.

Bilderna fortsatte spridas, blev virala på sociala medier, och Hermosos kommentarer om att hon inte gillade kyssen fick stora rubriker. Plötsligt toppade kyssen nyhetssajterna, inte bara i Spanien, utan över hela världen.

Sedan dess har Rubiales bett om ursäkt, vägrat avgå, anklagat Hermoso för att ljuga och blivit avstängd av det globala fotbollsförbundet Fifa. Nu tycks en av få som fortfarande står på fotbollschefens sida vara hans mamma – som för en vecka sedan inledde en hungerstrejk i en kyrka till stöd för sin son.

ANNONS

En fjärde våg

Det finns flera orsaker till att fallet har blivit så viralt, enligt Lucrecia Rubio Grundell, forskare i könsbaserat våld vid Universidad Complutense i Madrid (UCM).

Att det visades internationellt i direktsänd tv och att det skedde i fotbollssammanhang, en redan mansdominerad miljö, är några av dem.

– Jag tror att många kvinnor i Rubiales handlingar ser vad de själva upplever dagligen på arbetsplatser – och överhuvudtaget i sin vardag, säger Rubio Grundell.

De feministiska rörelserna i Spanien spelar en avgörande roll för de starka reaktionerna, påpekar hon. Inte bara efter kyssen, utan under de senaste åren.

Just nu pågår i Spanien det som kallas "den fjärde vågens feminism". Den tog fart efter det omskrivna fallet med "flocken" – La Manada på spanska: År 2016 våldtog fem män en ung kvinna under San Fermín-festivalen i Pamplona, vilket ledde till enorma protester.

Rörelsen som växte fram gjorde att fler fall uppmärksammades och att man började tala om sexuellt våld på ett systematiskt plan, konstaterar Rubio Grundell. "De rör inte en, de rör oss alla", skanderar demonstranter sedan dess

Speglar en stereotyp

Även Luis Rubiales som person representerar något större, enligt Rubio Grundell.

– Han återspeglar en extrem stereotyp av machomannen: arrogant, överlägsen, vulgär och kvinnofientlig, säger hon.

ANNONS

Flera ministrar och ledamöter har fördömt Rubiales beteende. Utöver uttalanden om att kyssen är oacceptabel och ett övergrepp är ett argument att handlingarna skadar "varumärket" Spanien, framhåller Rubio Grundell.

På plats på hedersläktaren tillsammans med Rubiales var nämligen drottning Letizia av Spanien och den 16-åriga prinsessan Sofia. I ett klipp som även det blivit viralt ses han ta sig i skrevet i en vulgär gest, med kungligheterna vid sin sida.

– Att han tog på sitt könsorgan på det sättet var ännu en avgörande faktor för hur kyssen sedan sågs som en sexistisk handling. De feministiska rörelserna såg det som ett övergrepp, men även den övriga befolkningen såg det här som oprofessionellt, säger Rubio Grundell.

Jämställt i verkligheten?

Enligt EU:s index befinner sig Spanien högt upp på listan över unionens mest jämställda länder.

– Men det är viktigt att komma ihåg att dessa index som rangordnar länder efter hur jämställda de är framförallt brukar baseras på förekomsten av lagar och den formella jämställdheten, säger Rubio Grundell.

Fallet Rubiales är ett tydligt exempel på hur mycket som återstår att göra, konstaterar hon, och pekar bland annat på att de lagar som redan finns borde ha sanktionerat hans beteende, inklusive lagen som reglerar idrottssektorn i Spanien.

ANNONS

– Ändå har denne man varit ordförande för förbundet i många år. Lagarna finns där, men tillämpas eller fungerar inte.

Detta har hänt i Rubiales-fallet

20 augusti: Under prisutdelningen i VM, efter Spaniens guld, tar fotbollsordförande Luis Rubiales tag om Jennifer Hermosos huvud och kysser henne på munnen.

Hermoso uppger senare att hon inte tyckte om det.

21 augusti: Rubiales ber om ursäkt, men först efter påtryckningar från bland annat idrottsminister Miquel Iceta.

22 augusti: Premiärminister Pedro Sánchez fördömer kyssen och tycker att ursäkten inte är tillräcklig.

23 augusti: Damernas proffsliga i fotboll kräver Rubiales avgång.

24 augusti: Internationella fotbollsförbundet Fifa inleder en utredning.

25 augusti: Rubiales säger att han inte kommer att avgå och menar att kyssen var i samförstånd.

Spaniens regering vill avsätta Rubiales och tar ärendet till idrottsdomstolen TAD.

I ett uttalande skriver Hermoso att hon "inte vid något tillfälle samtyckte till kyssen".

Landslagsspelarna meddelar att de bojkottar landslaget tills dess att Rubiales försvunnit från ordförandeposten.

26 augusti: Rubiales och Spaniens fotbollsförbund hotar med rättsliga åtgärder mot dem som sprider falska anklagelser mot ordföranden.

Fifa meddelar att man stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

Elva personer i tränarstaben i landslaget säger upp sig i protest mot Rubiales.

27 augusti: Det spanska fotbollsförbundet RFEF inleder en internutredning om sexuellt övergrepp.

28 augusti: Spanska åklagare öppnar en utredning mot Rubiales för sexuella övergrepp.

1 september: Idrottsministern Miquel Iceta säger att regeringen inte själv kan stänga av Luis Rubiales, utan ber spanska idrottsdomstolen TAD att stänga av honom under utredningen.

Rubiales skriver på X (tidigare Twitter) att han "drabbats av en aldrig tidigare skådad politisk och medial lynchning".

LÄS MER:Uefa-basen om Luis Rubiales: "Det han gjorde var opassande"

LÄS MER:Fredrik Reinfeldt om Luis Rubiales kyss efter VM-guldet

LÄS MER:Luis Rubiales mamma har låst in sig – hungerstrejkar

LÄS MER:Luis Rubiales efter skandalbilderna: ”Idioter överallt”

ANNONS