Fredrik Reinfeldt om Luis Rubiales kyss efter VM-guldet

Luis Rubiales kysste Jennifer Hermoso när hon tog emot sin VM-medalj.
Nu fördömer Fredrik Reinfeldt fotbollspampens agerande.
– Jag är väldigt förvånad, säger han enligt Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Reinfeldt, ordförande för Svenska Fotbollförbundet, har hållit låg profil sedan händelsen. Först i samband med ett event i Boden har han nu brutit sin tystnad.

Reinfeldt såg matchen på plats och chockades av han såg.

– Det var förmodligen en av de mest kvalitativa, fantastiska matcher vi har sett. Jag pratar inte damer eller herrar nu, det var hög teknisk nivå och fantastisk fotboll. Jag tänkte: "Vilken kröning av en fantastisk VM-turnering, vad kan förstöra det här?". Jag tror att många kvinnor skulle säga: "Ja, det är förmodligen en man då, som kliver in och försöker ta en del av glansen och ta över". Det var på ett sätt som naturligtvis inte är acceptabelt, säger han under en pressträff enligt Fotbollskanalen.

ANNONS

Han kallar det vidare ”helt oacceptabelt” och fortsätter:

– Från där jag satt såg det ut som att han lyfte spelare, och redan där är det fel. Jag tänkte: "Så där ska man inte bete sig". Då överblickade jag inte hela det som hände som kameror hade fångat. Jag är väldigt förvånad, och jag förstår att tjejerna känt sig obekväma med det som har hänt.

Går emot Nooshi Dadgostar

Nästan tre veckor har gått sedan Spanien korades till världsmästare i fotboll. Trots den historiska bedriften har efterspelet främst handlat om det som hände efter att spelarna fått sina medaljer.

Luis Rubiales, ordförande för det spanska fotbollsförbundet, stal rampljuset när han kysste flera spelare uppe på podiet. Stjärnan Jennifer Hermoso fick Rubiales läppar tryckta mot sina egna – det tog inte lång tid innan omvärlden reagerade.

Rubiales menade att kyssen var ömsesidig och att han utsatts för en häxjakt. Hermoso, däremot, säger att den var ovälkommen och att Rubiales inte bör sitta kvar på sin post.

Rubiales själv har vägrat att avgå – i stället har Fifa stängt av honom från all fotbollsrelaterad aktivitet i tre månader. Det kan också bli tal om rättsliga påföljder.

Landslagsspelarna har sagt att de vägrar representera Spanien så länge Rubiales sitter kvar – med anledning av detta har Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar via GP uppmanat Sverige att bojkotta det Nations League-möte länderna emellan som ska spelas i Göteborg i slutet på september.

ANNONS

Det tror inte Reinfeldt är rätt väg att gå.

– Jag tolkar det som att Nooshi Dadgostar uttrycker respekt för tjejer som blir utsatta. Det tycker jag också att jag ska göra. Sedan tror jag inte på bojkott som instrument. Dessutom finns hantering i gång mot Rubiales och det han har gjort, säger han enligt Expressen.

LÄS MER:Världens tryggaste anställning

LÄS MER:Strejk under spanska damligans start

LÄS MER:Ber om ursäkt för Rubiales-applåder

ANNONS