150-årigt träd visar livstecken efter Hawaiibränder

Det 150 år gamla banjanträd som drabbades av lågorna på Maui i somras överlevde. Efter att arborister försiktigt tagit hand om och undersökt det lokala landmärket visar trädet nu tecken på liv när nya gröna blad börjat växa fram bland de eldhärjade grenarna.

ANNONS
|

Ön Maui i Hawaii plågades hårt av skogsbränder under sommaren och drygt 90 människor dog i bränderna. Men som ett tecken på hopp har ett 150-årigt träd till synes överlevt bränderna.

Det rör sig om ett banjanträd som ligger i centrum av staden Lahaina. En stad som delvis är förstörd av bränderna. Trädet, som täcker en stor yta av parken den står i, drabbades av elden men räddningstjänsten lyckades rädda trädet från den värsta förstörelsen.

Tidigt kunde lokala myndigheter konstatera att det populära trädet, trots att det såg medfaret ut, ännu levde. Det tog både upp vatten och producerade sav fast i mindre utsträckning. Sedan dess har ett vårdande arbete pågått konstant bland frivilliga arborister som tagit sig till ön.

ANNONS

Och omvårdnaden tycks ha burit frukt. Hawaiis departement för land och naturresurser har nu lagt upp en video på hur nya gröna blad växt fram bland de brända grenarna, rapporterar The Guardian. Något som arboristerna på plats ser som ett mycket gott tecken.

”Symbol för hoppet”

– För mig är det en symbol för hoppet. Vi gör det här med hjärtat att få tillbaka trädet, som en hoppfull symbol för Lahaina, säger Chris Imonti, landskapsentreprenör till reportrar på plats, enligt The Guardian.

Chris Imonti och hans kollegor har, sedan bränderna släckts, undersökt trädets rötter och kontinuerligt vattnat det för att se till att växten återhämtar sig så bra som möjligt.

Även USA:s energiminister, Jennifer Granholm, som var på plats på Maui förra veckan, lyfte fram banjanträdets betydelse.

– Lahainas banjanträd representerar de djupa rötterna som finns i det här samhället. Även när det står inför obeskrivlig hjärtesorg, sträcker sig dess grenar utåt och uppåt. Jag är hedrad att bevittna Mauis invånare återuppbygga, återhämta och nå ut till varandra, skriver hon på sociala medier.

När banjanträdet planterades den 24 april 1873 var det bara omkring två meter högt. Det gavs som en gåva till staden Lahaina av missionärer från Indien. I dag är det känt som det största banjanträdet i hela USA och har vuxit till hela 18 meter högt och har en omkrets på 400 meter.

ANNONS

Trädet har länge varit en kännetecknande symbol för Lahaina. Under de 47 trädstammarna har många Lahainabor tagit en paus i skuggan eller deltagit i olika evenemang som ordnats där.

LÄS MER:150 år gammalt träd överlevde brandkatastrofen på Hawaii

LÄS MER:Lena från Göteborg bor i brandinfernot på Maui

LÄS MER:Invasiva växter och dåligt vattentryck förvärrade branden i Lahaina

ANNONS