Lena från Göteborg bor i brandinfernot på Maui

I 23 år har göteborgaren Lena Walleng bott på ön Maui.
Nu har hennes paradisö blivit till ett eldhärjat helvete
– Det är läskigt. Ön känns verkligen liten, säger hon.

ANNONS
|

De katastrofala bränderna på Hawaiis näst största ö Maui fortsätter. Minst 80 personer har dött och den siffran förväntas stiga då ”otaligt många” fortfarande saknas, enligt CNN. Det är den värsta naturkatastrofen på Hawaii sedan det blev en amerikansk delstat.

Den före detta göteborgaren Lena Walleng har bott på Maui i 23 år. Hon flyttade dit från New York efter att ha blivit förälskad i den natursköna ön när hon besökte sin bästa vän.

Nu har hennes paradisö blivit till ett helvete. Värst drabbat är den anrika semesterstaden Lahaina, där flera av husen från 1800-talet har brunnit ner till grunden. Lena Walleng hade tänkt åka dit med bensin och mat under fredagen, men valde i att lämna sakerna på en hjälpstation en bit utanför staden i stället.

ANNONS

– Jag hade med min son i bilen och ville inte åka in. Det är för många döda, säger Lena Walleng.

Exploderande bilar och plundring

Att ta sig in och ut från Lahaina är svårt. Eftersom vägarna är enkelfiliga bildades långa bilköer – vilket har bidragit till de höga dödstalen. Längs med kusten står uppbrända bilar uppradade efter varandra.

– Jag har kollegor som har förlorat sina hem i Lahaina. När en av dem körde därifrån hörde hon bilar explodera bakom sig.

I Lahaina på ön Maui i Hawaii flydde folk för sina liv när bränderna drog in.
De uppbrända bilarna står på rad i den historiska staden Lahaina. Bild: Rick Bowmer

Även om det körs in förnödenheter till staden har Lena Walleng sett bilder på kaos och plundring.

– Det ser ut som en dålig film. Folk hoppar upp på hjälpbilarna och försöker sno grejer, säger hon.

Varningssystemen fungerade inte

Själv bor Lena Wallengs familj på den norra sidan av ön, där det regnar mycket mer. Därför är hon inte orolig för att själv behöva fly. Starka vindar har tagit sig över berget till andra sidan – där det alltid är mycket torrare – och spridit elden ner mot Lahaina.

– Det brinner på den sidan i bland, men det brukar hända längre upp på berget där folk inte bor, säger Lena Walleng.

Enligt nyhetsbyrån AP fungerade inte varningssignalerna på Maui när bränderna spred sig. I stället gick meddelanden ut på radio, tv och via sms. Men liksom flera andra invånare fick inte Lena Walleng något meddelande.

ANNONS

– Jag fick ingenting. Jag märkte att det började blåsa mycket hemma och såg att något var på väg när jag kollade en väderapp. Den enda varningen jag har fått var om en bilolycka, säger hon.

Att en storm som inte är ovanligt stor till ytan har fått så pass förödande konsekvenser har gett Lena Walleng perspektiv.

– Det är läskigt. Ön känns verkligen liten – det gör den inte annars.

Öppnar upp sitt hem

Ett 150 år gammalt Banjanträd har fått en symbolisk laddning. Det är ett av de största träden av sin sort i USA och många är oroliga för att det ska brinna upp. Trots att det har skadats står det fortfarande pall i det eldhärjade Lahaina, vilket inger hopp för öns invånare.

– Jag blev verkligen ledsen när jag såg att det skadats. Det vore fint om det kan stå kvar, säger Lena Walleng.

Hon tänker fortsätta att köpa och leverera förnödenheter de kommande dagarna och hon ska öppna upp sina två hus till de som behöver någonstans att bo.

– Alla på ön hjälper till. Det har verkligen bidragit till samhörighet, vilket är fint att se, säger hon.

– Jag är tacksam för att vi är okej, men är väldigt ledsen för att så många människor och en så fin stad har drabbats så hårt.

ANNONS

LÄS MER:Spargris enda fyndet i askan: "Allt är borta"

LÄS MER:80 döda i bränder på Hawaii – granskning inleds

LÄS MER:Historisk stad på Hawaii "helt nedbränd"

LÄS MER:Hollywoodstjärnor hjälper offren på Hawaii

ANNONS