Invasiva växter och dåligt vattentryck förvärrade branden i Lahaina

Det är fortfarande oklart vad som orsakade den förödande branden i Lahaina på Hawaii-ön Maui, men det rapporteras om att både bristande vattentillgångar och invasiva arter gjorde branden betydligt värre.

ANNONS
|

Förödelsen i den hawaiianska staden Lahaina är total. Branden är den mest dödliga i USA på mer än hundra år. Man uppskattar att 1 500 bostäder brunnit upp och att tusentals boende nu är utan hem. Siffrorna över hur många som dött stiger för varje dag och närmade sig under tisdagen 100 personer.

Det finns ännu ingen officiellt fastställd orsak bakom branden. Elbolaget Hawaiian Electric har anklagats för att en av deras elledningar ska ha startat branden och de hotas nu av stämningar.

Mycket pekar på att branden inte hade behövt vara riktigt så omfattande som den blev. Under förra veckan rapporterade TT att öns varningssystem inte fungerade som det skulle och enligt New York Times vittnar flera brandmän om att vattentrycket i deras slangar var så dåligt att de knappt gjorde någon nytta alls.

ANNONS

De stormbyar som blåste liv i elden hade tidigare orsakat strömavbrott som försämrade möjligheten att pumpa upp vatten från brunnar i området.

Vattnet i Lahaina kommer både från en bäck och från brunnar men den pågående torkan, kombinerat med en växande befolkning, har gjort det svårt att få vattnet att räcka. För bara två månader sedan började man gräva en ny brunn för att öka kapaciteten.

Enligt en brandman som New York Times pratat med var det kaos när han kom till platsen när branden redan rasade. Han fick höra att det inte längre fanns något vatten för att bekämpa elden och att de i stället skulle fokusera på evakuering.

Vattentrycket blev ännu sämre när vattenledningar i hus som redan brunnit ner skadades och sprutade ut vatten utan kontroll och där det redan var för sent.

Liknande problem med dåligt vattentryck förvärrade även branden i Kula, på andra sidan ön Maui.

– Du kan inte slåss mot elden om du inte har vatten. Att bara kasta jord på den räcker inte, säger Ross Hart som förlorade sitt hus i branden i Kula till NYT.

I slutändan stoppades branden av havet och brist på mer bränsle.

ANNONS

Invasiva gräs gjorde en stor brand till en tidsfråga

Man har även i flera år förutspått att allt värre skogsbränder på Maui skulle inträffa. 2019 publicerade regeringen en rapport som pekade ut just skogsbränder som ett växande hot på ön och att en bidragande faktor var invasiva växter. Man pekade specifikt ut olika importerade torktåliga grässorter.

”De här gräsdominerade landskapen låter skogsbränder sprida sig mycket snabbt”, skriver analytikerna i rapporten.

Grässorterna introducerades av boskapsbönder på 1800-talet som uppskattade att de överlevde torka. Sedan 70-talet har man sett fler och fler socker- och ananasodlingar som övergetts och där gräsen snabbt tagit över.

– När jorden blir övergiven är gräsen de första att invadera. Allt du behöver är lite torka för att ha ett lättantändligt landskap, säger Carla D’Antonio, ekolog på University of California Santa Barbara, till Heatmap, en amerikansk onlinetidning som fokuserar på klimatet.

Samma rapport från 2019 påpekade även att bosättningar på öar brukar vara beroende av en ensam motorväg vilket gör det svårare att fly från bränder. Det är även exakt det som hände i Lahaina där boende fastnade i en flaskhals när alla försökte lämna staden samtidigt.

Var tidigare en huvudstad

Lahaina är en historisk stad och var en gång i tiden huvudstaden i Hawaii. Stadens historiska centrum var ett av de äldsta och bäst bevarade i landet. Gatan närmast stranden, Front Street har pekats ut som ett viktigt kulturellt arv för hawaiianer som bott där i generationer.

ANNONS

Sedan branden är många historiska hus nu totalförstörda. Många är även rädda att man kommer förlora ett 150 år gamla banjanträd. Det 18 meter höga trädet är det största av sitt slag i USA och har blivit en symbol för staden. Trädet är svårt brännskadat men lever än så länge, något som ger hopp till staden.

Turister stör räddningsarbetet

Sedan branden har turister valt att ändå komma till området och de har på olika sätt stört räddningsarbetet. I förra veckan lade ett snorkelföretag ut en video från när de tog med sig turister för att snorkla i havet i närheten av Lahaina. Det är i samma område som man fortfarande letar efter försvunna personer som flydde ut i havet för att undvika elden.

Företaget bakom snorkelturen har sedan dess bett om ursäkt.

Nu uppmanas alla turister att hålla sig borta, det rapporterar The Guardian.

– Vi vill inte se folk som är på semester samtidigt som vi försöker bygga upp våra liv igen. Vi vill inte se att vägarna stängs av för att turister inte kan följa vägvisningar. Om du är en turist kom inte till Lahaina. Jag bryr mig inte om du har en reservation, just nu är det inte läge, sa lokalpolitikern Tamara Paltin i en livesändning på sociala medier under lördagen.

ANNONS

Även innan branden var turisternas närvaro en tvistefråga. Många boende menar att de miljontals turister som kommer till Maui varje år använder resurser och tränger undan familjer som bott där i generationer.

Oro att boende inte ska ha råd att flytta tillbaka

Bland boende som evakuerades finns även en stor oro för att man kommer att trängas ut ännu mer efter branden.

Bostadspriserna på Maui är redan högre än vad de flesta boende har råd med. Ett mediandyrt hus kostar 1,2 miljoner dollar och en normal lägenhet kostar 800 000 dollar. Man oroar sig därför att tomter och nya hus kommer att köpas av rika personer från fastlands-USA.

– Jag är framför allt orolig för att stora bostadsbolag ska komma in och se denna brända marken som en möjlighet att bygga sånt som vi inte har råd med, som vi inte har råd att leva i, säger Richy Palalay, boende i Lahaina, till AP.

Guvernören Josh Green försökte lugna oron när han besökta Lahaina och sa till journalister att han inte kommer låta staden bli för dyr efter att den byggts upp igen.

– Vi vill att Lahaina ska vara en del av Hawaii för alltid. Vi vill inte att det ska bli ytterligare ett exempel där folk inte har råd att bo kvar i paradiset, säger Josh Green.

ANNONS

LÄS MER:Lena från Göteborg bor i brandinfernot på Maui

LÄS MER:Osynliga hälsofaror lurar i brandens spår

LÄS MER:Jason Momoa: Åk inte till Maui

LÄS MER:Här är världens rikaste personer 2023

ANNONS