Hälsofarliga partiklar sprids när fordon och byggnader brinner. De kan dröja sig kvar i månader. Arkivbild.
Hälsofarliga partiklar sprids när fordon och byggnader brinner. De kan dröja sig kvar i månader. Arkivbild. Bild: Rick Bowmer/AP/TT

Osynliga hälsofaror lurar i brandens spår

Även om bränderna är släckta är det fortfarande inte säkert att återvända till de brandhärjade områdena på ön Maui. Giftiga partiklar kan dröja sig kvar i marken, luften och vattnet i månader.

ANNONS
|

När branden rasade spred sig giftig rök när hus, ledningar och bilar exploderade av hettan.

Även om boende börjat återvända till de brandhärjade områdena varnar myndigheterna för att det fortfarande inte är säkert. Hälsoriskerna efter en brand kan finnas kvar långt efter att den är släckt, genom föroreningar i luften och i dricksvattnet.

– Det är ett farligt område, det är därför vi har experter på plats, sade Mauis borgmästare Richard Bissen vid en presskonferens i lördags.

– Ingen tjänar på att vi låter folk komma tillbaka för snabbt och blir sjuka.

Slår hårt

Hawaiis statstoxikolog Diana Felton varnar för att det kan ta veckor eller månader att bli av med föroreningarna, något som slår hårt mot samhällets återhämtning och den för ekonomin viktiga turistindustrin.

ANNONS

I städerna Lahaina och Kula uppmanas människor att inte dricka vattnet, som kan vara förorenat även efter att det kokats och att bara duscha snabbt i ljummet vatten i väl ventilerade utrymmen för att undvika att utsättas för kemiska gaser.

Forskningen ha bra kunskap om föroreningarna efter till exempel en skogsbrand, men en brand i bebyggt område är svårare att förutsäga.

Kan exponeras

Professor Andrew Whelton, vid institutionen för vvs-säkerhet vid Purdue University, säger att man inte riktigt vet vad för kemikalier som släpps lösa när hem, fordon och båtar brinner.

– När så mycket infrastruktur brinner förvandlas det till andra material som inte är menade att komma i kontakt med människor.

– Man kan exponeras även efter att bränderna släckts. Om damm sparkas upp kan man får det i ögonen, på händerna eller andas in det.

Fakta: Bränderna på Maui

Natten till tisdagen den 8 augusti bröt minst tre skogsbränder ut på den hawaiianska ön Maui. Vindar från orkanen Dora i kombination med en torr sommar och stora mängder torr växtlighet gjorde att bränderna spred sig snabbt.

På tisdagseftermiddagen hade den nått Lahaina, öns största stad med strax under 12 000 invånare. Det är också en populär turistort.

Hawaii har världens mest omfattande larmsystem för naturkatastrofer, men när elden spred sig mot bebyggda områden var sirenerna tysta. Kommunikationen med boende var hänvisad till mobiltelefoner, tv- och radiosändningar samtidigt som mycket av både el- och mobilnäten låg nere.

I Lahaina har runt 2 200 byggnader förstörts, den absoluta majoriteten av dem var bostadshus.

Bränderna är de dödligaste i USA på över 100 år. Knappt hundra människor har hittats döda, men ett tusental saknas fortfarande.

ANNONS