150 år gammalt träd överlevde brandkatastrofen på Hawaii

Minst 99 människor har bekräftats omkomna på Maui, i de dödligaste bränderna i USA på över 100 år. Staden Lahaina är till stora delar helt förstört. Men i en del av staden står fortfarande ett massivt, gammalt banjanträd – som fått en symbolisk betydelse för staden.

ANNONS
|

Bland askhögar, byggnader i ruiner och skal av sönderbrända fordon pågår ett intensivt och mödosamt arbete med att lokalisera och räkna dödsoffer i kuststaden Lahaina på ön Maui.

Under tisdagen steg dödssiffran till 99, vilket gör det till den dödligaste naturbranden i USA på över 100 år.

Samtidigt som öborna nu bearbetar en enorm chock och sorg över tragedin, finns det ett symboliskt landmärke som verkar ha överlevt branden och som nu inger en gnutta hopp: ett 150 år gammalt banjanträd.

En symbol för staden Lahaina

När banjanträdet planterades den 24 april 1873 var det bara omkring två meter högt. Det gavs som en gåva till staden Lahaina av missionärer från Indien. I dag är det känt som det största banjanträdet i hela USA och har vuxit till hela 18 meter högt och har en omkrets på 400 meter.

ANNONS

Trädet har länge varit en kännetecknande symbol för Lahaina. Under de 47 trädstammarna har många Lahainabor tagit en paus i skuggan eller deltagit i olika evenemang som ordnats där.

Många i staden har varit oroliga att trädet inte skulle överleva, då det blivit hårt ansatt av branden. Men trots att trädet brännskadats och fått kolmärken på vissa ställen så står det fortfarande.

Hawaiis guvernör Josh Green säger till CBS News att trädet "fortfarande andas" och absorberar vatten och producerar sav, även om det inte är lika stora mängder som vanligt.

– Det är själv som ett brännskadeoffer. Traumatiserad, som resten av stan, säger Josh Green.

Det är fortfarande oklart om trädet kommer att överleva, men tills vidare har det blivit en viktig symbol för staden, dess livskraftighet och överlevnad.

Så kämpar Lahaina efter branden

USA:s katastrofmyndighet Fema har sprayat byggnader och bilar med ett "X" för att markera att de letat efter kroppar på platsen och "HR" (human remains) när mänskliga kvarlevor hittats. Det är oklart om öns bårhus har kapacitet att hantera de stigande dödstalen.

Samtidigt växer kritiken mot myndigheterna för att boende inte blev varnade i tid. De sirener som finns utplacerade för att varna för naturkatastrofer tjöt inte.

ANNONS

Mer än 2 200 byggnader skadades eller förstördes i branden, enligt officiella beräkningar. Räddningspersonal arbetar nu febrilt med att hitta tillfälliga härbärgen till alla som nu står utan hem.

– Det kommer säkerligen att bli den värsta naturkatastrofen som Hawaii någonsin råkat ut för. Vi kan bara vänta och ge stöd till dem som lever. Vårt fokus nu är att återförena människor när vi kan, ge dem en tillfällig bostad och sjukvård, och sedan fokusera på återuppbyggnad, säger Josh Green enligt TT.

Även om boende börjat återvända till de brandhärjade områdena varnar myndigheterna för att det fortfarande inte är säkert. Hälsoriskerna efter en brand kan finnas kvar långt efter att den är släckt, genom föroreningar i luften och i dricksvattnet.

LÄS MER:Lena från Göteborg bor i brandinfernot på Maui

LÄS MER:Minst 93 döda i bränderna – hus markeras med "X"

LÄS MER:Osynliga hälsofaror lurar i brandens spår

ANNONS