Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

Skolattacken i Trollhättan: Hela händelseförloppet

Anton Lundin Pettersson genomförde en av de blodigaste skolattackerna någonsin i Sverige. Han tog livet av tre människor med sitt svärd och fler kunde det ha blivit om inte polisen - med ett skott - fick stopp på honom. Här är en tidslinje över skolattacken på Kronan.

6 oktober 2015
Anton Lundin Pettersson har en praktikplats på ett industriföretag och har förhoppningar om att det ska resultera i en anställning. Men den sjätte oktober, drygt två veckor innan attacken, får han veta att han inte kommer få något jobb, skriver Aftonbladet.

8 oktober
Anton Lundin Pettersson gör ett depressionstest på nätet och söker sedan information om depressiva besvär. Han söker också efter självmordvideos och klickar på en kontaktsida till en hjälporganisation som riktar sig till människor med självmordstankar.
Han börjar också planera attacken, i hemmet framför sin dator. Han förbereder sig konkret genom att välja ut platsen - Kronan. Han väljer vapen, kläder och musik. Sedan går han och klipper sig, begär ledigt från sin praktikplats och skriver ett avskedsbrev.
Han gör sökningar på andra världskriget, Tyskland och nazism. Han besökte också flera högerextremistiska sidor.

12 oktober
Anton Lundin Pettersson beställer en tysk militärhjälm och ett svärd: "Cold Steel Viking" från ett internetföretag. För detta får han betala totalt 4 033 kronor, varav svärdet kostade 3299 kronor.

16-18 oktober
Anton Lundig Pettersson hälsar på sina föräldrar, skriver Aftonbladet. De skriver också att han gör flera sökningar på "Kronan".

19 oktober
Anton Lundin Pettersson köpte "Vapentillbehör Diverse", närmare bestämt pricktavlor, för hundra kronor. Han betalar med sitt kort. 

21 oktober:
Under eftermiddagen besöker Anton Lundin Pettersson en mataffär i närheten av sitt hem. Enligt förundersökningen finns det två utgiftsposter som kopplas till Anton Lundin Pettersson. Det rör sig om totalt 426 kronor.

Torsdagen den 22 oktober:
Klockan 10.03
Anton Lundin Pettersson parkerar sin bil utanför Kronan. I bilen gör han klart de sista förberedelserna inför den planerade attacken - bland annat tar han på sig sin stridshjälm.

Klockan 10.06
Anton Lundin Pettersson går in i skolbyggnaden via en sidodörr. Han är klädd i en svart dräkt, rock, svarta kängor och sin stridshjälm. I handen håller han ett svärd och han har en kniv som hängde vid hans ena sida.

Klockan 10.07
Anton Lundin Pettersson går till attack mot sitt första offer- Lavin Eskandar. Lavin Eskandar sitter tillsammans med en elev vid ett bord i skolkafeterian. Lavin får bland annat två hugg i ryggen. Eleven träffas av svärdets trubbiga ovansida och skadas lindrigt. Han flyr sedan från skolan och det är först efter några veckor som det blir det känt att han skadats under skolattacken.

LÄS MER: Femte person hittills okänt offer för skolattacken

Klockan 10.08
Det första larmet kommer till SOS: "Vi har en galning här, som har huggit ner personalen". Inringaren berättar hur de försöker få alla i säkerhet: "Han är kvar på skolan den här gärningsmannen".
Han berättar också om gärningsmannens svärd: "Det är tillräckligt farligt för att skada".
Flera samtal kommer till SOS och polisen förstår att det är en pågående skolattack. De kör i ilfart till skolan och poliserna förstår att de kommer att möta en "motiverad gärningsman som vill döda".

Klockan 10.11
En lokalvårdare möter eleven Ahmed Hassan som berättar att det ligger någon på golvet vid kafeterian. När hon är på väg till platsen möter hon Anton Lundin Pettersson som är på väg till övervåningen. När hon vänder sig om ser hon hur Anton Lundin Pettersson sticker ner Ahmed Hassan.

Klockan 10.13
Anton Lundin Pettersson möter några elever i korridoren. Eleverna tror att Lundin Pettersson har klätt ut sig för Halloween. De ber om att få ta en bild tillsammans med honom och Anton Lundin Pettersson ställer upp.

LÄS MER: Elevens möte med gärningsmannen

LÄS MER: Elever poserade på mobilbild med misstänkt mördare

Då kommer den 42-årige matematikläraren Nazir Amso fram till eleverna och ber Anton Lundin Pettersson att lämna skolområdet. Anton svarar med att sticka Nazir Amso i mellangärdet med svärdet.
Då förstår eleverna allvaret och flyr i panik för sina liv. Nazir Amso springer också från platsen. Nazir Amso faller ihop på en gräsplätt utanför skolan. Han får hjälp av elever att larma SOS.

På skolan har man förstått allvaret och börjar låsa in elever och lärare i klassrum. Likt en militär marscherar Anton Lundin Pettersson i skolkorridorerna i jakt efter nästa offer. Han rycker i dörrar och tillslut knackar han på en dörr. I klassrummet har man en SO- lektion. 15-årige Wahed öppnar dörren. Hans och Antons blick möttes. Sedan fick han ett hugg med svärdet i vänster sida.
Det blev en kamp i dörren men eleven lyckades mota bort Anton och kunde stänga och låser dörren.

LÄS MER: 15-årige Wahed motade ut skolmördaren

Klockan 10.15
Den första polispatrullen kommer till Kronan. Det första som de två poliserna ser när de kom in på skolan är två skadade personer. De har dock fokus på att hitta gärningsmannen.

Klockan 10.16
Poliserna får syn på den maskerade och svärdbeväpnade mannen. När de befinner sig några meter ifrån Anton Lundin Pettersson ropar de "polis". Anton Lundin Pettersson börjar då gå mot poliserna som båda svarar med att avlossa skott - de siktar mot hjärtat för att få stopp på honom omedelbart. Anton Lundin Petterson träffas av ett skott. Han tar sig för magen och släpper sitt svärd. Sedan trillar han ihop.
Polisen går försiktigt fram till gärningsmannen. De försöker stoppa blodet i skottskadan och sliter av honom masken: "Han hade gjort sig fin. Han var nyklippt. Han hade rakat hår på sidorna. Han hade nya kängor och en hjälm. Han spelade hög musik.  Riktig hårdrocksmusik. Han hade sminkat sig. Han såg ut som en punkare. Han såg exakt ut som på filmer från skolskjutningar som vi sett från USA, samma stil. Det är det som är absurt", berättar en av poliserna senare i förhör.

LÄS MER: "Kan du hämta barnen på dagis? Jag har skjutit någon"

LÄS MER: Polisen om mötet med skolmördaren: Det var overkligt"

Mellan klockan 10.30 och 11
Offren transporteras till sjukhus med ambulans. Men en av dem lämnas kvar - Lavin Eskandar. Han dog på platsen.

Klockan 11.40
Det första dödsoffret bekräftas - Lavin Eskandar.

Klockan 13.05
Polisen startar genomsökningen av Anton Lundin Petterssons lägenhet. I flera timmar går de igenom bostaden och de tar bland annat hans dator i beslag.

Klockan 14.00
Polisen meddelar om det andra dödsoffret - Ahmed Hassan.

Klockan 15.00
Polisen går tidigt ut med att det rör sig om en hatattack med rasistiska förtecken. Detta baserar polisen på vilka som faller offer för hans svärdattack och i ett handskrivet självmordsbrev som hittas i hans bostad står det om att han är missnöjd med invandringspolitiken och kände att han var tvungen att agera.
– Vi gör den bedömningen utifrån klädsel och uppträdande, selekteringen av offer på brottsplatsen och efter husrannsakan, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

LÄS MER: Uppgifter: Avskedsbrev hos 21-åringen

LÄS MER: Misstänkte 21-åringen gillade nazifilmer

LÄS MER: Polisen: Rasism bakom skolattack

16.00
Gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, är död.

LÄS MER: Tre döda efter knivdådet med rasistmotiv

Under eftermiddagen besöker Sveriges statsminister Trollhättan.
– Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver, säger statsminister Stefan Löfven.

Under eftermiddagen och kvällen börjar människor samlas runt Kronan för att hedra offren. De tänder ljus och lägger blommor.

LÄS MER: Knivattack i skola i Trollhättan

25 oktober
Hela Sverige håller en tyst minut för att hedra offren i attacken.

LÄS MER: Tyst minut vid skolan i Trollhättan

28 oktober
Lavin Eskandar begravs på Håjums begravningsplats i Trollhättan.

30 oktober
Ahmed Hassan, 15-åringen som älskade fotboll begravs bredvid Lavin Eskandar.

LÄS MER: I dag begravs Lavin Eskandar

LÄS MER: Pappan: "Jag känner inget hat mot gärningsmannen"

12 november
Kungaparet besöker Kronan och Trollhättan. Kungen och drottningen tänder var sitt ljus i den ljusställning som ställts upp utanför skolan för att hedra offren.
- Det är en förfärligt tragisk historia, Men jag måste säga att den personal som var aktivt delaktig i det hela och var närvarande har gjort ett jättebra arbete, säger kungen.

LÄS MER: Kungaparet besökte Kronan i Trollhättan

3 december
Nazir Amso dör. Det har då gått sex veckor sedan attacken. 
Matematikläraren beskrivs som skolans bästa lärare och var mycket omtyckt bland eleverna.

LÄS MER: Skadad lärare död efter skolattacken

LÄS MER: Vi trodde att han snart skulle komma hem

17 december
Nazir Amso begravs på Håjums begravningsplats efter en känsloladdad och kärleksfull ceremoni i Trollhättans kyrka.

LÄS MER: Trollhätteläraren begravs - skolan håller stängt

23 februari 2016
Gärningsmannabeskrivningen kommer. De skriver att det rörande Anton Lundin Pettersson inte funnits några "yttre markörer" för psykisk ohälsa". Men däremot "indikationer på depressiva besvär" och att Lundin Pettersson några månader innan gärningen haft tankar kring självmord.
Anton Lundin Pettersson beskrivs som en socialt tillbakadragen människa och att han "upplevde sig som annorlunda".
Det framgår här att Lundin Pettersson i sitt avskedsbrev har uttryckt en önskan om att han inte ska överleva attacken. Gärningsmannagruppen gör bedömningen att det handlar om ett "suicide by cop".
De konstaterar också att Anton kopplat sina egna upplevda misslyckanden till invandringen och skriver att han "väljer ut sina offer utifrån att han uppfattar den som personer med invandrarbakgrund".

8 mars
Polisen gjorde delar av utredningen rörande skolattacken offentlig.
Det som kom fram i denna går att läsa i nedanstående länkar:

LÄS MER: Skolattacken: Nu är brottsutredningen klar

LÄS MER: Trippelmördarens vänner berättar: "Han ville bli diktator"

LÄS MER: Bilderna inifrån Kronan - efter attacken

LÄS MER: Rektorn försökte stoppa mördaren med bandyklubba

LÄS MER: Vittnen om skolmorden: Skojar dom?

LÄS MER: Rektorn försökte stoppa mördaren med bandyklubba

LÄS MER: Ensamheten lyser igenom i förhören om Anton

LÄS MER: Antons självmordsbrev - ville bli dödad

LÄS MER: Ensam skolmördare planerade noga

10 maj
Polisen utvärderar sin insats vid skolattacken. De kommer fram till att de två poliserna som avlossade skott mot Anton Lundin Pettersson agerade rätt - på så sätt hindrade de att fler skadades.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.