Kungaparet besökte Kronan i Trollhättan

ANNONS
|

Några minuter innan klockan 10 dök hovet upp utanför skolan, dit ingen utomstående fick följa med in. Man besökte bland annat rektor, lärare och några elever för att få information om skolan och om attacken för tre veckor sedan.

Strax efter klockan 11 begav sig kungligheterna mot Kronan fritidsgård, för att tända ljus.

– Det märks att det var ett planerat besök. Polisen och Säpo står och samtalar med varandra och det har varit lugnt på plats, rapporterar TTELA:s reporter Anna-Karin Nils Gustafsson.

Besöket har dock inte varit utannonserat i förväg.

Daniel Urso, pressekreterare på hovet, berättade tidigare under dagen för TTELA att hovet besöker Kronan för att träffa lärare och elever.

ANNONS

– Man kommer också besöka klassrum och träffa skolledning bland annat, säger han.

– Därefter kommer vi att avsluta med att tända ett ljus.

Hovet hälsades välkommen av bland annat kommunalrådet Monica Hansson (S) och skolelever. Även landshövdingen Lars Bäckström är på plats.

Hovet hade livvaktsskydd inne på skolan, precis som de brukar ha vid besök.

Efter att kungaparet tänt ljus i det ljusträd som Trollhättans stad placerat framför fritidsgården vid skolan, han de byta några ord med media:

Drottningen hyllade lärarnas arbete.

– Fantastiska insatser, säger hon, och kungaparet skickade en hälsning till offrens familjer:

– Och det är inte bara dem, utan även andra anhöriga, de som jobbar här på skolan, och anhöriga till dem, säger Kungen.

– Vi har haft möjlighet att diskutera det som hänt, det är en förfärligt tragisk historia, Men jag måste säga att den personal som var aktivt delaktig i det hela och var närvarande har gjort ett jättebra arbete. Ofta är det ju efterarbetet som är nog så besvärligt som det är, och det får ta sin tid. Samhället har ju fått sig en knäck, men den ska vi komma över och göra det bästa av det hela, tycker jag, och det finns alla förutsättningar.

ANNONS

Kungaparet fick också vara med under en lektion inne på skolan, där det pågick väldigt pedagogisk undervisning, enligt Kungen.

– Det är kul att se dem, att de jobbar vidare. Och det är det som är viktigt, de måste få lite trygghet och inte känna någon rädsla. Skolan är ju till för elever, utbildning och framtiden, och då måste man gå vidare. Stämningen känns väldigt fin härinne, det lilla vi kände, och personalen har gjort ett jättearbete, det måste jag säga. Det ska alla föräldrar också veta att man verkligen har tagit hand om det här och vill göra allt det goda för framtiden, det känns jättebra.

ANNONS