Tusenårigt mosaikgolv kan grävas upp i Israel – möts av motstånd

Nära den historiska staden Megiddo i Israel finns resterna efter en av världens första kristna kyrkor: ett mosaikgolv med kristna symboler. Nu kan golvet komma att grävas upp och ställas ut på ett museum i USA, eftersom det finns planer på att bygga ut ett fängelse i området. Men förslaget har mötts av motstånd.

ANNONS
|

I slutet på 2005 planerade israeliska myndigheter att bygga ut ett fängelse beläget ungefär 1,5 kilometer ifrån den historiska platsen Tel Megiddo.

Men i samband med expansionsplanerna gjorde man ett spännande fynd: ett nästan 1 800 år gammalt mosaikgolv som utgjort en del av en tidig kristen kyrka.

Mosaiken utgörs av gamla geometriska mönster och avbildade fiskar, som var en symbol som användes innan korssymbolen som är vanligare idag, vilket NBC News skrev om. Det finns även inskriptioner på grekiska, bland annat ett offer ”till Gud Jesus Kristus.

Baserat på andra fynd som hittats under utgrävningen och stilen på de bokstäver i inskriptionerna så har arkeologerna daterat golvets skapelse till 300-talet. Det var en tid innan romarriket konverterat till kristendomen och när kristna anhängare fortfarande förföljdes.

ANNONS

Även platsen som ligger nära där mosaiken hittades har en särskild betydelse, då en del kristna tror att det är där en avgörande slutstrid mellan onda och goda krafter kommer att utspela sig när världen tar slut, det som även kallas för armageddon.

Fängelset planeras fortfarande att byggas ut, men för att kunna göra det kommer mosaikgolvet troligtvis att behöva grävas upp och flyttas, rapporterar AP.

För tidigt att flytta på det

Israels antikvitetsmyndighet (IAA) säger att de kommer att besluta om flytten under de kommande veckorna, efter samråd med ett rådgivande organ.

– Det finns en hel process som akademiker och arkeologer är involverade i, säger IAA-chefen Eli Eskozido till AP.

Men beslutet att potentiellt gräva upp det har upprört just en del akademiker och arkeologer som anser att det är för tidigt att flytta på mosaikgolvet och att man ska vänta tills att alla de akademiska studierna av den är klara. Men andra menar att golvet borde stanna kvar precis där det byggts.

– När man flyttar en artefakt utanför dess arkeologiska sammanhang så förlorar den något. Den förlorar en känsla av utrymmet och miljön där den först grävdes ut", säger Candida Moss, en teologiprofessor vid University of Birmingham, till AP.

ANNONS

Och även det museum som man föreslagit att golvet ska ställas ut på är inte helt okontroversiellt.

Kan lånas ut till kontroversiellt museum

Israeliska tjänstemän överväger nämligen att låna ut mosaikgolvet till Bibelmuseet i amerikanska Washington. Bibelmuseet har olika kopplingar till Israel och landets myndigheter. Bland annat sponsrar de två arkeologiska utgrävningar och har ett galleri som kureras av IAA.

Jeffrey Kloha, Bibelmuseets chefskurator, har sagt till AP att de "skulle naturligtvis välkomna möjligheten att utbilda våra tusentals besökare om viktiga delar av historien som denna mosaik", men att beslutet helt är upp till IAA.

Men en religionsprofessor vid University of Southern California, Cavan Concannon, beskriver museet som ”högerorienterat” och ”nationalistiskt”.

– Min oro är att den här mosaiken kommer att förlora sitt faktiska historiska sammanhang och ges ett ideologiskt sammanhang som fortsätter att hjälpa museet att berätta sin historia, säger Cavan Concannon till AP.

Utöver anklagelserna för att ha en evangeliskt kristen politisk agenda, så har museet även fått kritik för sina insamlingsmetoder. Amerikanska myndigheter har beslagtagit tusentals lertavlor och andra antikviteter på grund av att man ansett att de plundrats.

År 2018 fick de återlämna en mesopotamisk tavla som plundrats från Irak. Museet har även fått erkänna att andra delar av sin samling varit förfalskningar.

ANNONS

LÄS MER:Målning av 2 000 år gammal pizza hittat i Pompeji

LÄS MER:Nederländerna återlämnar kulturföremål som plundrats från Indonesien och Sri Lanka

LÄS MER:Urgammal fossil visar: Kannibalism kan ha varit vanligare än vad vi trott

ANNONS