Målning av 2 000 år gammal pizza hittat i Pompeji

En hawaii tack! Så kanske det trots allt lät i antika Pompeji för nästan 2 000 år sedan. En muralmålning har hittats i ruinerna av den forna staden och som vissa menar föreställer en pizza. Och bredvid ligger det som skulle kunna vara en ananas – men arkeologerna är skeptiska.

ANNONS
|

Det var i tisdags den 27 juni som arkeologerna vid en utgrävning i antika Pompeji meddelade att de hittat en al fresco-målning med det som hade kunnat vara en avbildning av en pizza. Eller i alla fall en föregångare till den moderna pizzan som äts i dag.

En al fresco beskrivs som en muralmålning som utförts på en nylagad och därmed fortfarande fuktig kalkputs.

– Det som avbildades på väggen i ett gammalt pompejanskt hus kan vara en avlägsen förfader till den moderna maträtten, säger experter vid Pompeii Archaelogical Park i ett uttalande via AP, rapporterar CBS News.

ANNONS

Ananas på pizzan – eller?

Den 2 000 år gamla målningen föreställer ett runt bröd som serveras på ett silverfat omringat av diverse frukter och en bägare med rödvin. Den antika pizzan saknar både den traditionella mozzarellan och tomatsåsen. Vid första anblick verkar det däremot som att silverfatet inkluderat det kontroversiella pizzatillbehöret ananasen.

Det råder dock tvivel om det verkligen är en ananas på den antika al fresco. Detta eftersom Europas första möte med ananasen skedde först 1493 år senare när Christopher Columbus reste till Guadeloupe.

Så sannolikheten att man faktiskt åt ananas på pizza i antika Pompeji är relativt låg. Experterna menar att den presumtiva ananasen troligtvis är en krans av gula arbutus, även kallat smultronträd.

Verket väcker pizza-debatt i Italien

Gabriel Zuchtriegel, chef för Pompejis arkeologiska park, menar att det är svårt att inte tänka på italienarnas egna kronjuvel pizzan när man beskådar det antika verket.

Men experter menar att al frescon i detta fall är en avbildning av en klassisk måltid som var populär hos de gamla romarna. Focaccia med kryddor eller moretum, en örtost som åts flitigt för 2000 år sen.

Men Gino Sorbillo, ägare till en av de äldsta pizzeriorna i Neapel, håller inte med Zuchtriegel. Sorbillo är nämligen övertygad om att det är en pizza på det uppgrävda fyndet.

ANNONS

– Vi vet redan att det fanns former av flatbröd i antika Pompeji, gjorda av spannmål, vatten, salt och kanske öl som jäsmedel. Sedan kanske de toppade den med grönsaker eller dagens fisk ... det var en uråldrig form av pizza, säger Sorbillo till The Guardian.

När han blev tillfrågad om han själv har ananas på pizza svarade han med ett kort och koncist ”nej”.

LÄS MER:Ananas tar plats på världens bästa pizzeria

LÄS MER:Kontroversiella frukten som delar pizzavärlden

ANNONS