Nederländerna återlämnar kulturföremål som plundrats från Indonesien och Sri Lanka

Nederländerna ska lämna tillbaka skatter som plundrats från Indonesien och Sri Lanka under kolonialtiden. Men trots den indonesiska regeringens begäran så är det inte alla föremål som får följa med hem.

ANNONS
|

Nederländerna ska totalt återlämna 484 av de föremål plundrats från sina gamla kolonialmakterna Indonesien och Sri Lanka.

Det är första gången som Nederländerna ger tillbaka föremål till sina tidigare asiatiska kolonier. Beslutet kommer efter att en rapport från 2020 där en rådgivande kommitté uppmanade regeringen att "villkorslöst" återlämna plundrade kulturföremål om deras ursprungsländer begär det.

– Detta är ett historiskt ögonblick. Det är första gången vi följer kommitténs rekommendationer om att lämna tillbaka föremål som aldrig borde ha förts till Nederländerna, säger Gunay Uslu, den nederländska statssekreteraren för kultur och media, rapporterar The Guardian.

Nyheten kommer samtidigt som den nederländska kungen bett om ursäkt för landets historiska roll inom slaveriet.

ANNONS

Kända Pita Maha samlingen återlämnas

Föremålen som ska återlämnas är bland annat fyra stycken stenstayer från javanesiska hinduriket Singhasari, en dolk från Klungkungs kungarike och 132 föremål av modern konst från Bali, känd som Pita Maha samlingen.

Föremålen kommer formellt att ges till den indonesiska regeringen vid National Museum of Etnologi i Leiden den 10 juli.

De sex föremål som ska returneras till Sri Lanka är en bronsgjuten pistol med stor kaliber känd som Kandy-kanonen, ett ceremoniella svärd i guld och silver, en singalesisk kniv och två pistoler.

Java-mannen stannar – trots blodspill

Men, Nederländerna kommer inte att ge tillbaka de berömda mänskliga kvarlevorna av "Java-mannen" – trots att den indonesiska regeringen begärt att de skulle återlämnas.

Java-mannen var den äldsta mänskliga fossilen som någonsin hittats när den nederländska antropologen Eugène Dubois grävde ut dem i Indonesien på 1890-talet. Just nu finns kvarlevorna på ett museum i Nederländerna och anses fortfarande vara ett avgörande fynd för kartläggningen av mänsklig evolution.

Den indonesiska regeringen menar dock att Dubois i själva verket stal fossilerna från Indonesien under en tid när landet präglades av koloniala maktstrukturer. Historiker hävdar även att den holländska antropologen använde sig av tvångsarbetare under utgrävningen som resulterade i flera dödsfall.

Men det holländska museet har tidigare avvisat Indonesiens repatrieringsförfrågan och menar att Java-mannen inte skulle ha upptäckts om det inte var för Dubois initiativ och att föremål från förhistorien inte kan klassas som ett nationellt eller kulturellt arv.

ANNONS

En talesperson för den nederländska regeringen har nu sagt till The Guardian att inget beslut om återlämnande av kvarlevorna från Java-man har tagits.

– Ingenting har avslagits, men vissa saker tar längre tid än andra, säger talespersonen till The Guardian.

Press på gamla kolonialmakter att lämna tillbaka

År 2017 förklarade Frankrikes president Emmanuel Macron att återlämnandet av afrikanska föremål skulle ses som en högsta prioritet. Det fick andra kolonialmakter att börja granska sina samlingar på de respektive etnologiska museerna.

Den brittiska regeringen, som har ett stort antal kontroversiella föremål i deras museum, har varit det mest anmärkningsvärda landet i frågan då de avstått från att vidta liknande åtgärder.

Gert-Jan van den Bergh, konstjuridik specialist, säger till The Guardian att han tror att de nya nederländska restitutionsåtgärderna kommer att öka pressen på Storbritannien.

Göteborg stad återlämnade kulturföremål 2017

År 2009 krävde Perus regering att den unika samlingen av Paracastextilier som smugglades ut ur landet på 1930-talet och som sedan skänktes anonymt till det dåvarande Etnografiska museet i Göteborg skulle återlämnas.

Det var länge oklart om Göteborg stad skulle gå med på kravet, men år 2013 beslutade Göteborg stad beslutade att återlämna Paracastextilierna.

År 2021 var samtliga textilier tillbaka i Peru.

LÄS MER:Striden om de mystiska konstskatterna i Göteborg

LÄS MER:Världskulturmuseet vill lämna tillbaka föremål till Bolivia

ANNONS