Märkliga presidentbilden: Paret Biden ser ut som jättar

I helgen träffade presidentparet Joe och Jill Biden sina företrädare Jimmy och Rosalynn Carter. Men det är inte mötet i sig som fått uppmärksamhet, utan den bild på de fyra som nu sprids som en löpeld i sociala medier. Är paret Biden jättar? Är paret Carter jättesmå och bor i ett dockhus? Frågorna är många.

ANNONS
|

Fotot från när presidentparet Joe och Jill Biden besöker sina företrädare Jimmy och Rosalynn Carter i Georgia har fått stor spridning i sociala medier. Detta då paret Biden ser ut att vara betydligt större än Carters.

Många har skämtat om bilden. Är paret Biden jättar? Är paret Carter jättesmå och bor i ett dockhus?

LÄS MER:Här är länderna där flest har vaccinerats

”Jag har stirrat på den här bilden i tre timmar. Nu måste jag gå och lägga mig, men fortsätter imorgon”, skriver en på Twitter.

Vissa refererar till filmen ”Älskling, jag krympte barnen”. En annan har i stället redigerat bilden och gjort paret Carter betydligt större.

ANNONS

Experter som granskat bilder menar att det rör sig om en optisk illusion och inte en bildmanipulation.

Carter en av USA:s kortaste presidenter

Frilansfotografen Marlena Sloss säger till Washington Post att bilden tagen med blixt och vidvinkelobjektiv, vilket gör att det ser ut som att Joe Biden knäböjer sida vid sida med Rosalynn Carter, fast han egentligen befinner sig en bit framför henne.

Joe Biden är 182 centimeter lång och Jill Biden mäter 168 centimeter, medan Jimmy och Rosalynn Carter är 177 respektive 165 centimeter långa.

LÄS MER:Donald Trump: ”Jag är coronavaccinets fader”

LÄS MER:Här erbjuds gratis öl – till de som vaccinerar sig

Jimmy Carter, USA:s president 1977-1981 är enligt författaren Jonathan Alter, som skrivit en biografi om honom, en av de kortaste presidenterna som bott i Vita huset.

– Men det är inga små personer. Dessutom krymper man när man blir äldre, säger Alter.

Träffen skedde i paret Carters hemstad Plains i Georgia och det var första gången de fyra träffades sedan Joe Biden svor ämbetseden. Detta eftersom 96-årige Jimmy Carter och hans 93-åriga hustru inte reste till installationsceremonin i januari av smittskyddsskäl. Båda är nu vaccinerade mot covid-19.

Kollegor sedan 1970-talet

Besöket skedde på Joe Bidens hundrade dag som president.

När Carter var USA:s 39:e president var hans demokratiska partikamrat Biden en ung senator från Delaware.

LÄS MER:Analys: Joe Biden får svårt att infria sina löften

Carter spelade då en avgörande roll för det så kallade Camp David-avtalet om fred i Mellanöstern, som slöts mellan Israel och Egypten. Senare fick han dock kritik för sin hantering av gisslankrisen i Iran och han förlorade presidentvalet 1980 mot republikanen Ronald Reagan.

ANNONS

Några år senare grundade han The Carter Center som arbetar med freds- och människorättsfrågor. Genom åren har han medlat i konflikter i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika och 2002 fick han Nobels fredspris.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS