Analys: Joe Biden får svårt att infria sina löften

Många löften som blir svåra att genomföra. Joe Biden mötte republikanskt motstånd direkt efter sitt tal inför kongressen. Men med Kamala Harris och Nancy Pelosi bakom sig skrev han historia.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

De första hundra dagarna som president är inte avgörande men ger ändå en viktig möjlighet att både visa riktlinjen för mandatperioden och att utnyttja den möjlighet som kan finnas att nå resultat innan det politiska maskineriet mal sönder förslag som i ett tidigt skede skulle kunna gå att genomföra. Men valrörelsen till mellanårsvalet om ett och ett halvt år i november 2022 har i praktiken redan inletts och de politiska positionerna är låsta på samma sätt som de varit under de senaste fyra åren.

Bidens rekordstora program spänner från omfattande investeringar på den eftersatta infrastrukturen till sociala reformer som innefattar gratis förskola för barn som är tre och fyra år, tolv veckors betald föräldraledighet, höjd minimilön till femton dollar och lagstadgad lika lön för män och kvinnor.

ANNONS

Det hela skall finansieras med att höja de skatter som Donald Trump sänkte för företag – förslaget är en höjning från 21 till 28 procent – och en ny ännu inte helt fastställd skattesats för de som tjänar över tre miljoner kronor. Biden vill också att tillverkning skall flyttas tillbaka till USA från bland annat Kina, något som varit ett tema för presidenter sedan 1980-talet då kampanjen ”Made in USA with pride” (tillverkat i USA med stolthet) lanserades samtidigt som utflyttningen tog fart.

LÄS MER:Paret Biden träffar paret Carter i Georgia

Anklagas för socialism

Joe Biden har redan fått igenom ett ekonomiskt räddningspaket i kongressen som hänger samman med coronapandemin. Men Bidens nya plan är ett mer traditionellt demokratisk förslag som väcker republikanskt motstånd och beskrivs som ”socialism”.

Biden uppmanade även kongressen att rösta igenom de nya vapenlagar som redan ligger på politikernas bord. Över 60 masskjutningar (med över fyra döda förutom gärningspersonen) har skett den senaste månaden i USA och omkring 3 000 utsätts för vapenvåld varje dag. Han manade också kongressen att anta ett förslag om reformering av polisväsendet, ett krav som funnits sedan George Floyds död.

Lösningen för många presidenter är att genomföra sina förslag med dekret om det är omöjligt att nå enighet i kongressen. Biden har redan utfärdat 39 dekret men det är inte en långsiktigt hållbar väg, och särskilt inte för en president som Joe Biden som lovat att ena den svårt splittrade nationen. Biden sade dock inför talet att det inte är enkelt att sträcka ut handen till ett republikanskt parti som både tvekar om färdvägen och om vem eller vilka som leder det.

ANNONS

LÄS MER:Biden vill ena – men riskerar öka splittringen

200 miljoner har fått första sprutan

Presidenter brukar lägga fram omfattande ekonomiska program där avsikten är ett givande och tagande. Kongressledamöter och senatorer kan ibland övertygas om att rösta igenom förslag som de egentligen är tveksamma till i utbyte mot stora satsningar på till exempel infrastruktur i de egna delstaterna som de vet att deras väljare uppskattar.

Joe Bidens största framgång hittills som president – vilket han också påpekade – är att över 200 miljoner amerikaner idag fått sin första vaccination mot covid-19. Det är dubbelt så många som i den plan som Biden lanserade i början av året. Men republikanerna ville inte ge Biden äran för det i det svar som omedelbart levererades. Republikanerna menar att det var Donald Trump som satte bollen i rullning och att Biden nu bara kan fortsätta på den väg som redan var upptrampad.

Det var en dov stämning i kongressen när Biden talade som stod i bjärt kontrast mot hur det brukar se ut vid liknande tillfällen. I vanliga fall hälsas presidenten med applåder från kongressledamöter och senatorer från båda partierna och inbjudna gäster får representera de förslag som läggs fram. I år fick bara 200 vara på plats med hänvisning till coronarestriktionerna, inga gäster var inbjudna och stormningen av Kapitolium den 6 januari låg fortfarande som en mörk skugga med hela området avspärrat och strikt bevakning.

ANNONS

Men talet går till historien som det första där en president bakom sig på podiet hade två kvinnor – vicepresident Kamala Harris och talmannen i representanthuset Nancy Pelosi. Harris är som vicepresident också formellt talman i senaten. Det är första gången som nummer två (vice presidenten) och nummer tre (talmannen i representanthuset) enligt successionsordningen är kvinnor. Joe Biden påpekade att tillfället därför skrivs in i historieböckerna.

LÄS MER:Biden: USA är på fötter igen

LÄS MER:Jubel och tvekan efter Bidens tal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS